Szűk körű egyeztetésre Romániába utazik szerdán Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormány Klaus Iohannis román államfő mellett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Alexander De Croo belga kormányfővel és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel is megbeszélést folytat – írja a Maszol.

Váratlan utazás: szűk körű egyeztetésre hívták Orbán Viktort a román elnöki palotába / Fotó: AFP

A romániai magyar hírportál szerint a megbeszélés része annak a stratégiai agendának, amelyet Charles Michel kezdeményezett, és célja az prioritásainak áttekintése. Először szerveznek ilyen jellegű találkozót, amelynek aktualitása, hogy Belgium jelenleg, Magyarország pedig július 1-jétől tölti be a soros uniós elnökséget. 

A megbeszélés egybeesik a legfontosabb EU-intézmények – a parlament, a bizottság és a tanács vezető pozícióinak betöltéséről szóló tárgyalások elkezdésével. 

A tárgyalás érdekessége, hogy Mark Rutte jelenlegi holland kormányfő mellett Iohannis román államfő is pályázik a NATO főtitkári pozíciójára, azt azonban már a magyar fél jelezte, hogy különböző okokból nem támogatja Rutte jelöltségét. Kérdés, hogy esetleges Iohannis megválasztása szóba kerül-e a holnapi találkozón.

Romániában két hónap alatt kilyukadt az államkassza

Hiába szorítaná le 5 százalékra a költségvetési hiányt a román kormány, nagyon úgy tűnik, hogy ennél magasabb lehet a deficit mértéke.