Január 1-től a mostani 125 rubelről 170 rubelre (5,30 dollárra) nőne fél liter vodka kiskereskedelmi ára az orosz Szövetségi Alkoholpiaci Hatóság javaslata szerint, a lépés 36 százalékos drágulást jelent. Konyakot sem lehetne majd 280 rubelnél olcsóbban adni fél literenként, a mostani ár 219 rubel.

Az emelkedést a tiszta alkohol jövedéki adójának 30 százalékosra tervezett emelése okozhatja. A literenkénti jövedéki januártól 400 rubel lenne, értesült az RBK orosz internetes lap a hatóságtól a napokban. Az adóemelési javaslatot a pénzügyminisztériumnak és az igazságügyi minisztériumnak még jóvá kell hagynia, erről a Vedomosztyi írt. A kormány reményei szerint a szeszesitalok megdrágítása segít az alkoholcsempészet visszaszorításában. A csempészett alkohol általában olcsóbb a boltban kaphatónál.

Az alkoholra 2010-ben vezettek be minimálárat, induló értéke 89 rubel volt. Utoljára ez év júliusában emelték.

A csempészet visszaszorítása céljából a Szövetségi Alkoholpiaci Hatóság 2015-ig teljesen az ellenőrzése alá akarja vonni az ország szeszesital kiskereskedelmét, erről a szervezet vezetője, Igor Csujan még korábban beszélt.

Jövőre Magyarországon is nő az égetett szeszek jövedéki adója. A pálinka, továbbá pálinka és méz vagy természetes aromaanyagok a felhasználásával készült alkoholtermékek, a 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. mellékletének megfelelő szeszesitalok, valamint a finomszesz jövedéki adója hektoliterenként 333 385 forint lesz. Az EK rendelet mellékletében nevesítve nem szereplő úgynevezett aromázott szeszesitalok jövedéki adómértéke 476 270 forint a jövő évtől. A szabályozás a bérfőzetett vagy magánfőzésben előállított párlat jövedéki adóját 50 liter felett 333 385 forintban állapítja meg, a sörét az adóalapra vetítve 1 620 forintban, a sörfőzdében előállított sörét 810 forintban, a pezsgőét 16 460 forintban, végül a köztes alkoholtermékekét 25 520 forintban. (A hazai adatokat a Bova Consulting honlapja alapján ismertettük.)