Cégvilág

Átköltözhet a Sony, gondok a Nokiánál - Fukusima-hatás, most

A Reuters körképe szerint főként az autóipart sújtja a földrengésből adódó válsághelyzet. Ugyanakkor a katasztrófa olyan cégeknél is fennakadást okoz, mint a Nikon vagy a Sony, a globális elektronikai piacon is érzékelhető lehet a probléma.

A Toyota, a világ legnagyobb autógyártója jelezte, hogy mind a 12 Japánban működő összeszerelő üzeme legalább március 26-ig zárva tart, és az újraindulás időpontja bizonytalan. A termeléskiesés március 14-26. között mintegy 140 egységre rúg. A Toyota március 26. előtt nem kezdi újra a termelést, a Honda Motors pedig közölte, hogy a termelés szüneteltetését legalább március 27-ig meghosszabbította. Elemzők szerint a termelés leállítása a vállalatoknak naponta dollármilliókba kerül. 

A Hitachi Construction, Japán második számú talajmozgató gépeket gyártó cége bejelentette, hogy a földrengés után leállt öt üzeme Ibaraki prefektúrában, Tokiótól északra. Időközben három üzem részlegesen ismét elkezdte a működést, de nincs ütemterv a másik kettő újraindítására - jelenti a Reuters.

A Sony elektronikai óriás szerint a katasztrófa okozta alkatrészhiány tizenöt üzemet sújt, többnyire Közép- és Dél-Japánban, és ezek a hónap végéig vagy bezárnak, vagy csökkentik a termelést. "Amennyiben az alkatrész- és az anyaghiány tovább tart, fontolóra veszünk szükséges intézkedéseket, beleértve azt is, hogy a termelést ideiglenesen külföldre helyezzük ki" - közölte a cég kedden. A cég világszerte 54 gyárat működtet, ezek közül 25 található Japánban.

A Canon, amely legalább csütörtökig felfüggesztette teljes belföldi kameragyártását, jelezte, a benzinhiány a Dél-Japánban lévő üzemek fő problémája, ami negatívan hat ki a termékeinek elosztására és lehetetlenné teszi, hogy dolgozói munkahelyükre jussanak olyan térségekbe, mint Kiusu sziget, ahol a vasúti összeköttetések minimálisak.

A Nikon, amely kamerákat és precíziós felszereléseket gyárt, közölte, arra számít, hogy ez év március végéig ismét elkezdheti a gyártást valamennyi üzemében Észak-Japánban, de figyelmeztetett, hogy az áramkiesés és az alkatrészhiány megnehezítheti a teljes termeléshez való visszatérést.

A Reuters emlékeztet arra, hogy mivel Japán irányítja a globális elektronikai ellátási láncot, a kiesések ezért világszerte gondot jelentenek. Japán gyártja ugyanis a globális számítógépchip mennyiségének körülbelül egyötödét és tavaly 7,2 trillió jen (91,3 milliárd dollár) értékben exportált elektronikai alkatrészeket a Mirae Asset Securities felmérése szerint.

A Nokia ugyan közvetlenül nem érintett a Japánban zajló események kapcsán, de a finn óriáscég már közölte, hogy bizonyos ellátási nehézségek felmerülhetnek az alkatrész-szállítási lánc miatt. A világ legnagyobb mobilgyártója nem számít arra, hogy a katasztrófa befolyásolná első negyedéves eredményeit. Ben Wood, a CCS Insight elemzője ugyanakkor emlékeztetett: a Nokia üzletének puszta mérete miatt is a legsérülékenyebb a kiesések szempontjából.

 

Nissan Honda Toyota Japán Nokia canon Fukusima hitachi
Kapcsolódó cikkek