Cégvilág

Csúcson a charterpiac, kevesebb az akciós út

Last minute ajánlatok egy csokorban, szuper ajánlatok a nyárra, az utolsó helyek bomba áron – ilyen, és ehhez hasonló ajánlatokkal bombázzák már hetek óta potenciális ügyfeleiket az utazási irodák.

A spanyol, a török, a ciprusi vagy akár a tunéziai tengerpartra is last minute árakkal lehet utazni, közel 40-50 százalékos kedvezményt is megcsíphetnek a szemfüles turisták. Összességében mégis azt mondták a Világgazdaság által megkérdezett utazási irodák, hogy idén nyáron kevésbé van szükség a kedvezményekre, mert az utóbbi hetekben a charterpiacon annyi járat összevonás vagy törlés történt, hogy a kínált kapacitás és a kereslet kiegyenlítettebb lett. „Aki rugalmas és nincsenek különösebb igényei, azok könnyen találnak maguknak olcsóbb utakat. Görögország a sláger, de Tunézia is jól megy, nekünk Bulgáriával akadnak gondjaink” – mondta lapunknak Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője. Ellenben a Robinson Toursnál éppen ellenkezőleg, a szezon végéig szinte tele vannak a bulgáriai charterek. A magyar piac furcsasága, hogy az utasok már annyira megszokták a last minute ajánlatokat, hogy már furcsállják az olyan utazási irodát, amelyiknek nincs last minute akciója.

A charterpiac amúgy is csúcson jár: elindult az első charterjárat Debrecenből a tunéziai Monastirba, beindultak a charterek az észak-ciprusi Ercan felé is, valamint landolt Budapesten az ETI Magyarország első, saját hurghadai charterjárata is. „Felszállt az IBUSZ charterjárata és egy bő kétórás repüléssel ért Karpathos szigetére. A Travel Service által üzemeltetett modern Airbus A320-as gépek szeptember végéig csütörtökönként közlekednek” – írta a Budapest Airport.
A fapados légitársaságok egy sor hagyományos charterdesztinációra nyitottak járatot. A debreceni reptérről Tunézia mellett a bolgár, a török és a görög tengerpartra is lehet repülni. Persze csőd is akad az utazási irodák piacán. A közepes méretű irodának számító Sunport Travel Kft. csődjének bejelentését követő elmúlt két hétben az Uniqa Biztosító Zrt.-hez a kárigények 90 százaléka már beérkezett, ezeket fel is dolgozták, az igazgatóság pedig úgy döntött, hogy az összes kárbejelentést nem várja meg, már a napokban megkezdi a károsultaknak az 50 százalék kárelőleg kifizetését. A Sunport Travel június 6-án jelentett csődöt, kizárólag Törökországba szállított volna utasokat. Vagyoni biztosítéka a MKEH honlapján közzétett adatok szerint mindössze 27 millió 990 ezer forint.

last minute-utak turizmus akciók repülőjegy nyaralás
Kapcsolódó cikkek