BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háborog a húsipar

Nem hagyta szó nélkül a húslobbi a WHO jelentését a vörös húsok esetleges rákkeltő hatásáról. Világméretű kármentés folyik.

Közös fellépésre készülnek az európai húsipari cégek a ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) piacromboló híresztelése ellen. Mint arról beszámoltunk, a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének tegnap közreadott tanulmánya azt állapította meg, hogy a feldolgozott húsok (szalámik, pácolt húsok, sonkák, kolbász, szalonna) fogyasztása bizonyítottan növeli a vastagbélrák esélyét, a vörös húsok pedig valószínűleg rákkeltő hatásúak.

A feldolgozott húsfélék a tumoros betegségek tekintetében az alkohollal, a cigarettával és azbeszttel kerültek egy kategóriába. A megállapítások világszerte hatalmas sajtóvisszhangot váltottak ki, s húsipari érdek-képviseleti szervezetek sorra adják ki a közleményüket, amelyben próbálják enyhíteni a károkat.

Ugyan maga a WHO is hangsúlyozza, hogy a kutatás megállapításai nem igazak minden egyes emberre, hanem a nagy átlagot tükrözik, illetve kis mennyiségben a húsfélékre is szüksége van a szervezetnek, ám ezek a megállapítások már kevesebb figyelmet kaptak. Az Európai Húsfeldolgozók Szövetsége (IMPA) közleményében azt írta, nem helyes egyetlen tényezőnek tulajdonítani egy betegség kialakulását. Szerintük figyelembe kell venni a genetikai adottságokat, az életkort, a környezeti hatásokat, illetve a táplálkozási szokásokat is.

A 28 európai ország 3000 húsipari cégét képviselő szervezet hozzáteszi: eddig az orvostudomány azt vallotta, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend a legegészségesebb, s ebbe a húsok, húskészítmények mérsékelt fogyasztása is beletartozik. A szervezet szerint az EU-ban napi 24 gramm húsfélét fogyasztanak az emberek, ami nem sok.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja a WHO-nak a húsokra és a húskészítményekre vonatkozó rákkockázati besorolását – áll a szervezet közleményében. A világszervezet kijelentése különösen azért érinti súlyosan a magyar ipart, mert a húsfogyasztás az elmúlt huszonöt évben amúgy is drasztikusan csökkent.

A sertéshúsfogyasztás az 1980-as évek végén még 43 kilogramm volt fejenként, míg ugyanez az adat ma 25 kilogramm körül alakul. Marhahús esetén ugyanebben az időszakban 8 kilogrammról 2,5 kilogrammra csökkent a fogyasztás. A hússzövetség azt javasolja, hogy a húsok jelenlegi átlagbevitelét nyugodtan tartsák meg a fogyasztók, sőt szerinte egyes társadalmi rétegeknél a fogyasztás növelése is szükséges lenne a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenntartásához. Ugyanakkor, csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is, a túlzott mértékű fogyasztás itt sem ajánlott – ismerik el.

Tudománytalannak és elképzelhetetlennek tarja a WHO tanulmányát a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) is. Mint azt Menczel Lászlóné, a szervezet titkára az MTI-nek mondta, a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. A sertésből előállított termékeknél pedig figyelembe veszik a fogyasztói elvárásokat, és betartják az egészséges táplálkozás követelményeit. Hozzátette, a WHO hétfői jelentésén nemcsak a magyar, hanem az összes IMPA-tagország képviselője felháborodott, és jelezte, hogy saját eszközeivel fellép ellene, de közösen is küzd a piacromboló híresztelés ellen. Magánvéleményként a VHT titkára hozzátette: „Időszámításunkat figyelembe véve kétezer éve fogyaszt sertést az emberiség, és még nem halt ki.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.