Cégvilág

LNG-vel zöldülhet a földrész fuvarozása

A közúti szállítmányozásban és a vízi áruszállításban nagyfokú áttörést ígér a cseppfolyós földgáz használata, amely gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé tehetné a logisztikai szektort egy Berlinben bemutatott friss tanulmány szerint.

Összesen 132 millió tonnával lehetne csökkenteni a szállítmányozás során keletkező üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását 2040-ig a Shell, a Német Légügyi és Űrkutatási Központ, valamint a Hamburgi Műszaki Egyetem tanulmánya szerint, amelyet a napokban mutattak be Berlinben.

A németországi fuvarozószektorban az éves ÜHG-kibocsátás 80 százalékára meghatározott célszám eléréséhez Európában 480 ezer LNG-hajtású teherautót és a világon hatezer hajót kellene üzembe állítani a következő két évtizedben.

A tiszta égésű LNG a dízelnél 40, a hajóknál használt nehéz fűtőolajnál 23 százalékkal több energiát tartalmaz egységenként, üvegházhatású gázokból pedig 23, illetve 32 százalékkal alacsonyabb a kibocsátása, tehát önmagában zöldebb megoldás, mint a jelenleg elterjedt üzemanyagok. Ha a folyékony földgázt megújuló energiából állítják elő, tovább fokozható a környezeti előny. Harmincszázalékos bio-LNG bekeverésével újabb 20 százalékos kibocsátáscsökkenés érhető el.

Az LNG a dízelnél 40 százalékkal több energiát tartalmaz egységenként
Fotó: AFP

A tanulmány bemutatóját követő panelbeszélgetésen a szakértők egyetértettek abban, hogy bár nem aranytojást tojó tyúkról van szó, az LNG a dekarbonizáció hatékony eszköze lehet. Ehhez azonban minél előbb ki kell aknázni az LNG nyújtotta előnyöket, mert az elméletek tanulmányozása nem visz előbbre.

Az LNG a gázkereskedelemnek már több mint 40 százalékát, a földgázfogyasztásnak pedig 8-9 százalékát teszi ki. 2040-re a globális kereskedelemben 60 százalékra, a gázfogyasztásban pedig 14 százalékra nőhet a részesedése.

A szűk keresztmetszet az infrastruktúra. Az területén mintegy 170 LNG-kút üzemel, de nagy az egyenlőtlenség területi megoszlásban. A legtöbb állomást üzemeltető Spanyolországban található a töltőállomások negyede, míg a legnagyobb közúti teherszállító flottával rendelkező Németországban és Lengyelországban csak három-három áll rendelkezésre. A töltőhálózat Kelet-Közép-Európában különösen hiányos, régiónkban tíznél kevesebb kút működik.Nem véletlen, hogy a tanulmány készítői leginkább a töltőhálózat és infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazzák ajánlásaik között. Szerintük Németországot ötven töltőállomással már egészen jól le lehetne fedni.

A cél eléréséhez a Shell középtávon 39 európai LNG-töltőállomás telepítésével kíván hozzájárulni, ezeket a Spanyolország és Lengyelország közötti fontosabb közlekedési folyosók mentén építi meg hét országban, közülük tízet Németországban. A társaság emellett támogatja kétezer LNG-üzemű tehergépkocsi vásárlását.

Az állami támogatás is jól jönne

A piaci szereplők aktivitása mellett azonban politikai támogatás is szükséges a szemléletváltáshoz. „Az alacsony kibocsátású LNG használatának ösztönzése érdekében megbízható gazdasági juttatások kellenek, hogy a felhasználókat meggyőzzék az LNG-technológia előnyeiről – például szabályozó és pénzügyi eszközök által” – mondta Jörg Adolf, a tanulmány társszerzője. Ilyen állami ösztönző lehet a hatékony, gyors engedélyezési eljárásokat lehetővé tevő szabályozás, az LNG üzemanyagköltségének jövedékiadó-támogatása, valamint a megújuló energiákra és az üvegházhatású gázokra vonatkozó kvóták alkalmazása.

 

töltőállomás teherszállítás Shell LNG tanulmány fuvarozás
Kapcsolódó cikkek