Cégvilág

Biztonságosak-e a természetes arcmaszkok a bolygó számára?

Az idő múlásával egyre inkább növekszik a környezettudatosság tendenciája, ami a kozmetika világát is elérte. Számos eco termékkel találkozhatunk az üzletek polcain, ahogy a drogériákban is. Vajon ugyanolyan kíméletesek a környezetre tekintve? Szövetből készült arcmaszk alapján vizsgáljuk meg a kérdést.

Vajon ugyanolyan kíméletesek a környezetre tekintve? Szövetből készült arcmaszk alapján vizsgáljuk meg a kérdést.

Fotó: Unplash

Szövetmaszk: környezetkímélő az anyaga?

Szövetmaszkokhoz külöböző anyagot használhatnak fel, de ezek többsége szintetikus és polimer keverékből készülnek. A “szövetben” taláható műanyag mikroszálak lebomlása több száz évig is eltarthat. Ezenkívül a csomagolás alumínium, nem feldolgozható műanyag kombinációja. Ezért a legjobb esetben is hulladéklerakóba kerül, ahol a hosszantartó bomlás során metán szabadul fel. A metánkibocsátás súlyosbítja bolygónk globális felmelegédését, amivel kiszámíthatatlan időjárási viszonyokat eredményez.

Az egyszer használatos arcmaszkok másik típusa az úgynevezett eco-arcmaszk. Az előállítás során leggyakrabban biocellulózt, pamutot vagy hidrogélt használnak fel. Eco-termék vásárlásakor a fogyasztók úgy érzik, hogy a legjobbat választják. De tényleg így van ez?

Fotó: Pixabay

Mennyire környezetbarát az eldobható eco-arcmaszk?

A pamut lebomlás szempontjából környezetbarátnak tekinthető, maga a gyapottermesztés viszont annál kevésbé. A növényeket nagy mennyiségű peszticiddel kezelik, amelyek megvédik őket a kártevőktől. A Makeup felhívja a figyelmet, hogy ezáltal rengeteg gyomirtó szer kerül a talajba. Annak ellenére, hogy egy szárazságnak ellenálló növényről beszélünk, növekedése során intenzíven öntözik, ami jelentősen kimeríti a világ édesvízkészleteit. Becslések szerint egy pólóra elegendő mennyiségű pamut körülbelül 2700 liter vizet igényel. De egy pólót hosszú ideig viselünk, miközben a pamut arcmaszkok egyszeri használat után a kukában landolnak.

Mivel a szövetmaszkok különböző kiszerelésűek lehetnek, igyekezzünk műanyag csomagolás helyett olyan maszkokat előtérbe helyezni, amelyek üvegben vagy tubusban kerülnek eladásra. Választhatunk olyan márkákat is, amelyek a kozmetikumokat biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható csomagolásban árusítják.

arcmaszk pamut szövetmaszk környezettudatosság Makeup eco-arcmaszk biocellulóz
Kapcsolódó cikkek