BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
2024.01.25. Wienerberger kőszegi üzembővítés

Kevesen tudják: Magyarországon termel Európa egyik legmodernebb gyára – ezt kell róla tudni

Nem új gyárról van szó, sőt évszázados múltra tekint vissza, az 1920-as évek körül alapították. Többször majdnem becsődölt, de a vezetői és tulajdonosai eddig mindig inkább a fejlesztést választották.

Nagy múltú és még annál is nagyobb jelentőségű gyár működik Magyarország nyugati részén. Talán kevesen tudják, de ez Európai legmodernebb üzemei közé tartozik. 

2024.01.25. Wienerberger kőszegi üzembővítés
Kevesen tudják: Magyarországon termel Európa egyik legmodernebb gyára – ezt kell róla tudni / Fotó: Ancsin Gábor

Pedig nem új gyárról van szó, sőt évszázados múltra tekint vissza: az 1920-as évek körül alapították.

A kőszegi téglagyárról van szó,

amely mára Európa legmodernebb áthidaló- és gerendagyára. Száz évre volt szükség ehhez. Az üzemre a Magyarországon működő téglagyárakat bemutató sorozatban hívták fel a figyelmet, amelyet a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség honlapján publikálnak. Ebből is kiderült, hogy a kőszegi téglagyár nem a véletlennek köszönheti, hogy idáig jutott.

Európa egyik legmodernebb gyára a kőszegi téglaüzem 

A történetét végigkísérték a fejlesztések. Az indulást követően az aprócska üzem csak kis kapacitással dolgozott, majd az I. világháború utáni években az építkezési kedv jelentősen megnőtt. A tégla- és cserépgyártás rohamos fejlődésnek indulhatott: 1930-tól komoly fejlesztéseket hajtottak végre. Ennek köszönhetően a korábban jellemző évi 500 ezer darabos téglakapacitás 2 millió kis méretű téglára és 1 millió darab cserépre bővült.

A viszontagságok sem kerülték el: először leégett, majd a második világháború után, 1946-ban újraindult, ám a tulajdonosnak ebben már nem sok öröme volt. Alig két év múlva államosították a vállalatot. Az 50-es évek megint a fejlesztésekről szóltak, ekkor a gyár alkalmazottainak száma 90-100 fő között mozgott.

Ugorva egy nagyot a rendszerváltásig, a kőszegi téglagyárat 1991-ben első magyarországi beruházásaként az osztrák Wienerberger vásárolta meg. Azóta is a tulajdonában van. Ennek az érának az egyik csúcspontja, hogy 2022-ben a 6200 négyzetméteres csarnokot kibővítették egy 1800 négyzetméteres épületrésszel. Az évi 5 millió folyóméter kapacitás 75 százaléka különböző európai országok igényeit szolgálja.

De ezzel nem ért véget a bővítés. Az idén januárban több mint 3,6 milliárd forintos saját beruházással adták át a teljesen megújított és automatizált áthidaló- és gerendagyártó üzemet. Ennek köszönhetően

  • a falazóelemeket,
  • téglákat
  • és cserepeket gyártó

társaság egyik legrégebben működő hazai gyárának életciklusa ötven évvel hosszabbodott meg. A gyár működése újabb évtizedekre biztosítva van, sőt ezzel az értékesítési területe, azaz Franciaország, Szlovákia, Ausztria, Románia, Bulgária, Horvátország és Szlovénia mellett a német piac is megnyílt.

Felfutott, majd megbicsaklott a pénzügyi eredmény

A Wienerberger Magyarország a nemzetközi Wienerberger csoport tagja. A világ legnagyobb téglagyártójává nőtte ki magát, első helyen áll a homlokzatburkoló téglák gyártásában, európai vezető pozíciót foglal el a kerámia tetőcserép gyártásában. Huszonhét európai országban, valamint Indiában, az Egyesült Államokban, illetve Kanadában van jelen. A cégcsoport világszerte több mint 19 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és több mint 200 gyártóhellyel rendelkezik.

A magyarországi csoport termelése jelenleg nyolc helyszínen zajlik, a hazai foglalkoztatottak száma a cégcsoporthoz tartozó Pipelife-fal együtt pedig már meghaladja a 800-at, ebből Kőszegen 51 embert foglalkoztatnak.

A nyilvános cégadatok szerint a Wienerberger Téglaipari Zrt. 2021-ben 33,8 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 4,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 2022-ben a nettó árbevétel már meghaladta az 54,2 milliárd forintot, az adózott nyereség pedig a 8,6 milliárd forintot. 2023-ban azonban történt valami, és emiatt jóval rosszabbul sikerült az év: a forgalom 30,65 milliárd forint lett, és csaknem 1,8 milliárd forint veszteségbe fordult át.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.