BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tönkrement a Boeing űrhajója, az asztronauták nem jutnak vissza a Földre

A világűrben ragadt két űrhajós, miután meghibásodott a Boeing Starliner űrhajója. A gép 28 hajtóművéből 5 tönkre ment, így az asztronauták nem tudnak vissza jutni a Földre. Egyelőre a Nemzetközi Űrállomáson maradnak, ahol a NASA közleménye szerint bőségesen van ellátmány a két űrhajós számára.

A NASA és a Boeing úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a Starliner űrhajó visszatérését a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre – áll a NASA pénteki közleményében.

NASA's Boeing Starliner crew flight test
Boeing
NASA
űrhajó
Nemzetközi Űrállomás (ISS)
A Boeing Starliner űrhajóra felszerelt 28 hajóműből 5 meghibásodott, az asztronauták így nem tudnak visszatérni a Földre / Fotó: AFP

A Boeing által tervezett űrhajó, fedélzetén két űrhajóssal, június 5-én indult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után csatlakozott az ISS-hez. Tervek szerint Butch Wilmore és Suni Williams egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. A visszatérést azonban először június 18-ára, majd június 28-ára halasztották, mert meghibásodott a manőverezést segítő 28 hajtómű közül öt, és kisebb héliumszivárgást is észleltek.

A NASA most azt közölte, hogy semmi sem sürget, mivel az űrállomás jócskán fel van töltve készletekkel és augusztus közepéig nem tervezik új lakó érkezését sem.

Az űrkapszula az ISS-ről való leválás után mintegy hat órával érne földet a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikó, Utah vagy Arizona állam sivatagi területén vagy más, előre számba vett helyszíneken.

Közel kilencezermilliárd forintra bírságoltatnák a Boeingot, és vezetőit is börtönbe küldenék

A vállalati bűnöknek ritkán van személyi felelősük, ám ezen a 346 áldozat szerettei változtatnának. A Boeing 737 Max kálváriája nem akar a véget érni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.