Kutatók egy csoportja szerint itt az ideje a taurin széles körű klinikai vizsgálatának, miután állatkísérletek szerint a táplálékkiegészítő – mely sokáig Magyarországon is az energiaitalok alapvető összetevője volt – lelassítja az öregedési folyamatot, hosszabb és egészségesebb életet biztosítva ezzel.

A taurin egyébként természetes módon is jelen van a szervezetben, ám a kor előrehaladtával a szintje csökken. Egereken és majmokon végzett kísérletek szerint a mesterséges pótlása az öregedés megtorpanását idézte elő, sőt az egerek tovább is éltek a kísérletek során.

The,Chemical,Formula,Of,Taurine,On,A,Tablet,With,Test
Fotó: Shutterstock

Dr. Vijay Yadav, a Columbia Egyetem professzora – aki a kutatást is vezette – szerint ezen eredmények az emberek számára is relevánsak, ezért lenne szükség az aminosav klinikai vizsgálatára. A Müncheni Műszaki Egyetem professzora szerint a kísérletet placebót és taurint kapó személyek összehasonlításával lehetne elvégezni, és bár 

azt nehéz lenne vizsgálni, hogy valóban tovább élnek-e a kísérlet alanyai, arra fény derülhetne, hogy tovább maradnak-e egészségesek, ami az orvostudomány célja.

Yadav csoportja 2012-ben összpontosított a taurinra mint az öregedési folyamat egy elemére, miután vérminták elemzése során felismerték, hogy a taurinszint drámai mértékben csökken a kor előrehaladtával az egereknél, a majmoknál és az embereknél is. Hatvanéves korra a taurinszint az ötéves korinak a harmadára csökken az embereknél.

Ezen felismerés után először középkorú egereket kezdtek el vizsgálni, és a taurint kapó rágcsálók egészségesebbnek és fiatalabbnak tűntek társaiknál, csontjaik sűrűbbek voltak, izmaik fejlettebbek, memóriájuk jobban működött és az immunrendszerük is fiatalabbnak tűnt. 

Az öregedés szinte összes tünetét enyhítette a taurin.

Ráadásként a hím egerek 10, a nőstények 12 százalékkal tovább éltek, ami az egereknél csak 3-4 hónapot jelent, de az embereknél hasonló javulás már 7-8 évet is kitehet. Az egereknek adott dózis emberi megfelelője napi 3-6 gramm lehet.

Heap,Of,Mussels,In,Shells,Stuffed,With,Rice.,Man,Is
Fotó: Shutterstock

Ezt követően makákókon végeztek kísérleteket, ahol azt tapasztalták, hogy a taurin megállította az elhízást, csökkentette a vércukor szintjét, javította a csontok sűrűségét és az immunrendszert. Yadav szerint vannak jelei annak is, hogy a táplálékkiegészítő az emberekre is hasonló hatást gyakorol: 12 ezer 60 év feletti európai adatainak elemzése során arra jutottak, hogy a magasabb taurinszint mellett ritkábban fordult elő az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint enyhébb gyulladásokkal társult. Megerőltető kerékpáros edzések pedig növelték az anyag szintjét a Science-ben megjelent jelentés szerint.

Ugyanakkor

klinikai vizsgálat nélkül a tudósok nem javasolják, hogy növeljük taurinbevitelünket tablettákkal, energiaitalokkal vagy épp étrendünk változtatásával 

– írja a The Guardian. Taurint a szervezetünk is termel, de húsban és kagylóban is előfordul, ám a legtöbb egészségesebb étrend sok zöldséget és gyümölcsöt is tartalmaz. Az energiaitalokban – melyek többsége Magyarországon nem is tartalmaz taurint – pedig más szerek is vannak, melyekből a túlzott bevitel káros lehet. Éppen ezért lenne szükség további vizsgálatokra.