Közélet

Biden és Putyin órákig gyűri majd egymást

Kérdések széles köre kerül terítékre Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök ma délutáni genfi találkozóján, azonnali áttörés azonban nem várható a két nagyhatalom fagyos kapcsolatában.

Előzetes várakozások szerint akár öt órán keresztül is eltarthat a két elnök első személyes találkozója, olyan sok téma szerepel a napirenden: fegyverzetcsökkentési egyezmények, az ukrán konfliktus, Szíria, az iráni nukleáris program, Líbia és Afganisztán.

Ezeknél is fontosabb kérdés azonban többek között az orosz emberjogsértések, így például Alekszej Navalnij ellenzéki vezető sorsa,

a szabad sajtó és az ellenzék elnyomására tett sorozatos moszkvai kísérletek, az amerikai célpontok elleni hackertámadások, amelyek közül soknak a hátterében az orosz kormányzatot sejtik az Egyesült Államokban, valamint a Ryanair járatának eltérítése az orosz szövetséges Fehéroroszország által.

US President Joe Biden (L) meets with Russian President at the 'Villa la Grange' in Geneva on June 16, 2021. (Photo by Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Mikhail Metzel / AFP

Emellett természetesen szóba kerül az Oroszországban fogva tartott amerikai állampolgárok ügye is, és a CNN előzetes értesülései szerint Moszkva jelezte, hogy kész fogolycserére.

Egy téma azonban valószínűleg nem szerepel majd a napirenden, mégpedig Kína,

legalábbis Ian Bremmer külpolitikai szakértő, a Time magazin publicistája szerint. Több más elemzővel együtt úgy véli, hogy bár a két elnök közvetlenül várhatóan nem beszél majd erről a témáról, Kína felemelkedése és megerősödése közvetve nagyon is fontos szerepet játszik a jövőbeni amerikai-orosz kapcsolatokban. Bremmer úgy véli, hogy mivel az Egyesült Államok egyértelműen Kínát tekinti a fő ellenlábasának a nemzetközi porondon, ami Biden eddigi európai körútján is egyértelműen bebizonyosodott, ezért az új adminisztráció nem akarja végletesen kiélezni a viszonyt egy másik nagyhatalommal is.

A cél inkább a kapcsolatok normalizálása Moszkvával, és ezt erősítette meg korábban Eric Green, Biden nemzetbiztonsági tanácsának Oroszországért felelős tagja is, aki hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat egyértelmű kommunikációs csatornákat akar kialakítani Moszkvával – a legmagasabb szinten is. Ugyanakkor az is várható, hogy Biden világosan tudatja majd a partnerével, hogy milyen határokat nem léphet át komoly és esetleg fájdalmas amerikai válaszintézkedések kockáztatása nélkül.

A kapcsolatok normalizálására Moszkva is kész

– hangsúlyozta a csúcs előtt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Megismételte azt az orosz álláspontot, hogy a kétoldalú viszonyban „el kell takarítani a romokat”, bár azt sem hagyta szó nélkül, hogy a párbeszéd az amerikai fél miatt szakadt meg, Putyin és az orosz fél sosem volt az egyeztetések megszüntetésének a híve.

Sok kérdést át kell beszélni, hogy újraindíthatóak legyenek a munkafolyamatok (...), hogy tisztázzuk, mennyire súlyosak az ellentétek

– tette hozzá.

Peszkov szerint a két elnök találkozóján nem kerülhető meg a diplomáciai tulajdon kérdése. Az Egyesült Államok 2017. szeptemberében bezáratta a San Franciscó-i orosz főkonzulátust, valamint a washingtoni kereskedelmi képviseletet és annak New York-i kirendeltségét, majd a következő márciusban a seattle-i orosz főkonzulátust és a főkonzul rezidenciáját, amelyek egy része diplomáciai mentességet élvező orosz tulajdon.

Egyesült Államok Joe Biden Oroszország csúcs Kína
Kapcsolódó cikkek