Felszólította az amerikai állampolgárokat Joe Biden elnök, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát, mert egyik pillanatról a másikra eszkalálódhat a helyzet – utalva ezzel az ukrán határon sorakozó orosz katonákra, akik a Nyugat szerint bármikor megindulhatnak Kijev irányába – számolt be a CNN.

Elemzők: Oroszországnak nem érdeke a katonai összecsapás

A közvetlen katonai támadáson kívül Oroszország egyéb hadviselési formákat is bevethet Ukrajnával szemben.

„Nem egy terrorszervezettel, hanem a világ egyik legnagyobb hadseregével állunk szemben. Egész más helyzet. Az események bármikor felgyorsulhatnak” – mondta Biden.

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Az amerikai elnök az NBC-nek adott interjújában elmondta: nem küld amerikai csapatokat az Ukrajnában lévő amerikai állampolgárok kimentésére. „Legyenek tudatában annak, hogy az Egyesült Államok kormánya nem tudja evakuálni az amerikai állampolgárokat orosz katonai akció esetén” – erősítette meg a külügyminisztérium.

Íme, a térkép: innen várják az orosz támadást az amerikai katonák

Egyre több amerikai és NATO-katona érkezik Kelet-Európába, ugyanakkor Ukrajnába nem megy a szövetség.

Ha az amerikaiak és az oroszok lövöldözni kezdenek egymásra, akkor kitör a világháború. Ha már Putyin elég ostoba volt ahhoz, hogy bemenjen Ukrajnába, akkor elég okosnak lennie ahhoz, hogy ne nyúljon az ottani amerikaiakhoz

– fogalmazott.

Amerikai tisztviselők szerint a Fehér Ház jóváhagyta azon tervét, hogy egy esetleges orosz támadás esetén a Lengyelországban állomásozó mintegy kétezer amerikai katona segítse az amerikai állampolgárok Ukrajnából való kijutását.

Fotó: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS O / AFP

Az amerikai külügyminisztérium ismét figyelmeztette állampolgárait, hogy „az orosz katonai akció fokozott fenyegetettsége miatt” nem ajánlott Ukrajnába utazni.

Amerika és szövetségesei úgy becsülik, hogy Moszkva 100 ezernél is több katonát állomásoztat az ukrán határnál. A Nyugat – élén Franciaországgal, Németországgal, Olaszországgal, valamint Nagy-Britanniával – a konfliktus diplomáciai rendezésére szólította fel a feleket.

Moszkva ne becsülje le az EU–NATO egységet

Oroszországnak nem szabad alábecsülnie az és a egységét és határozottságát – mondta Olaf Scholz német kancellár az ukrán–orosz katonai feszültséggel kapcsolatban csütörtökön Berlinben, a balti államok vezetőivel folytatott megbeszélése előtt.

Olaf Scholz Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Oroszországnak egyértelmű lépéseket kell tennie a feszültség oldására. Ezekkel a lépésekkel „egyidejűleg hajlandók vagyunk egy komoly párbeszédre az európai biztonság kérdéseiről” – tette hozzá, kiemelve, hogy a NATO már tett is „konkrét javaslatokat” Oroszországnak.

Németország „nagyon komolyan veszi szövetségesei aggodalmait”, ezért az eddigi ötszázról jelentősen megemeli a Litvániában szolgáló katonái számát – tette hozzá a kancellár a napokban elhatározott 350 fős csapaterősítésre utalva.

Mint mondta, „nem kevesebbről van szó, mint egy háború megakadályozásáról”, ezért továbbra is kettős stratégiát kell követni, a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére kell törekedni, és Oroszország számára súlyos gazdasági, politikai és stratégiai következményekkel járó büntetőintézkedéseket kell tenni, ha orosz támadás éri Ukrajnát.