BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eper okozhatott hepatitiszt Amerikában és Kanadában

Az ügyben több hivatal, hatóság is vizsgálódik.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) két, a legjobb élelmiszerboltokban is kapható élelmiszermárka epreit vizsgálja hepatitisz A miatt – írja a Business Insider.

Strawberries,Background.,Strawberry.,Food,Background.
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban és Kanadában több helyről jelentettek hepatitisz A eseteket. A fertőzések feltehetően a FreshKampo és a HEB márkájú bio eperrel hozhatók összefüggésbe – olvasható az FDA honlapján. A betegek az érintett gyümölcsöket 2022. március 5-e és április 25-e között szerezték be. Az FDA figyelmeztette azokat, akik ebben az időszakban vásároltak epret, hogy dobják ki a gyümölcsöt.

A hepatitisz A hetekig tartó enyhe, valamint több hónapig tartó súlyos betegségeket is okozhat. Ritka esetekben a fertőzés májbetegséghez, akár halálhoz is vezethet, azonban a legtöbb fertőzött néhány héten belül teljesen felépül – közölte a hivatal. 

Az FDA eddig 17 megbetegedést és 12 kórházi kezelést jelentett az eper fogyasztásával kapcsolatban.

Kaliforniában 15, Minnesotában és Észak-Dakotában pedig egy-egy eset fordult elő.

A FreshKampo és a HEB márkájú epreket számos kiskereskedőnél árulták, többek között az Aldinál is. Az ügyben más amerikai, illetve több kanadai hatóság is vizsgálódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.