Közélet

Benyújtották a számlát: 750 milliárd dollár kell Ukrajna újjáépítéshez

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismertette az újjáépítési folyamat prioritásait.

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián, amelyen részt vesz többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is. 

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismertette az újjáépítési folyamat prioritásait. Smihal egy több száz oldalas helyreállítási tervet mutatott be a konferencia résztvevőinek. Felszólította a az egybegyűlteket, hogy azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat, például a vízellátás és a hidak helyreállítását. Ukrajna már 100 milliárd dollár értékű infrastruktúrát veszített el – mondta Smihal. Hozzátette: a becslések szerint legalább 750 milliárd dollárra (720 milliárd euróra) van szükség az újjáépítéshez.

A háború még tombol, de már szervezik az ukrajnai újjáépítést

Az EU az első körben 100 milliárd eurót gyűjtene Ukrajna újjáépítéséhez.

Az EIB egy EU-Ukrajna Gateway Trust Fund (E-U GTF) létrehozását javasolja, amely kezdetben 20 milliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az európai uniós országoktól és az uniós költségvetésből – derül ki dokumentumból, amelyet a Reuters hírügynökség idézett. Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár 100 milliárd eurót is mozgósítanának, amely Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné. A pénzt elsősorban az infrastruktúra, például a hidak, a víz- és energiaellátás, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

Fotó: AFP

Az uniós támogatási alap létesítését az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk. Ursula von der Leyen a konferencián azt jelentette be, hogy az platformot hoz létre az ukrajnai újjáépítés koordinálására. A platformot a beruházási igények feltérképezésére, a programok koordinálására és a források becsatornázására fogják használni. A platform nyitott az Ukrajna újjáépítésében részt venni kívánó országok, intézmények, a magán- és a civil szervezetek előtt. Olyan nemzetközi intézmények is részt vesznek majd benne, mint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank– mondta von der Leyen. 

Smihal értésre adta, hogy az ukrán kormány az újjáépítést nagyrészt orosz pénzből akarja finanszírozni. Úgy vélte, hogy az orosz állam és az oligarchák világszerte befagyasztott, nagyjából 300-500 milliárd dolláros vagyonát kellene felhasználni hozzá. A kétnapos luganói találkozón mintegy negyven potenciális donor ország, valamint nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények vesznek részt.

 

támogatás újjáépítés Ukrajna EU EIB-hitel
Kapcsolódó cikkek