A finn legfelsőbb bíróság pénteken hozott határozatában úgy döntött, hogy az ország nem adhat ki Ukrajnának egy terrorizmussal gyanúsított orosz állampolgárt. A bíróság az ukrajnai börtönökben uralkodó embertelen körülményekre hivatkozott.

Wagner’s head Yevgeny Prigozhin leaves Southern Military District in Rostov
A Wagner júniusban puccsal próbálkozott, de nem járt sikerrel.
Fotó: AFP

Jan Petrovszkijt még augusztusban vették őrizetbe a finn hatóságok, miután egy ukrán bíróság letartóztatási parancsot adott ki ellene. Azzal vádolják, hogy egy terrorszervezet tagja volt Ukrajnában. A Wagner orosz magánhadsereghez köthető közösségi médiacsatornák a nyáron azt írták, hogy a férfi a csoport egyik alapító tagja és a Ruszics nevű alakulat egyik élharcosa volt, de tavaly óta amerikai és uniós szankciók hatálya alatt áll.

A finn bírósági adatok szerint Petrovszkij Finnországban a Voislav Torden nevet használta. A legfelsőbb bíróság egyebek között az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntésére hivatkozott, amelyben megállapították, hogy az ukrán börtönök túlzsúfoltak és hosszú ideje forráshiánnyal küszködnek, ezért a kiadatás embertelen és megalázó bánásmódot eredményezhet Petrovszkijnak.

Kijev egyelőre nem reagált a döntésre. A finn legfelsőbb bíróság ugyan elrendelte Petrovszkij elengedését, de a finn határőrség azonnal őrizetbe vette. Mikko Hirvi, a finn parti őrség parancsnokhelyettese az STT hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy vizsgálják a férfi Finnországban tartózkodásának körülményeit.

Finnország minden orosz határátkelőjét lezárja

Finnországban már harmadik hete folyik a vita arról, hogy le kell-e zárni a keleti határt, és milyen gyorsan. Ma megszületett a döntés: a kormány december 13-ig lezárja a teljes határt, ezt a miniszterelnök és a belügyminiszter jelenlétében közölték. A miniszterelnök szerint a finn kormány célja ezzel a lépéssel, hogy Oroszország hibrid befolyásoló tevékenységét kordában tartsák.