Finnországban már harmadik hete folyik a vita arról, hogy le kell-e zárni a keleti határt, és milyen gyorsan. Ma megszületett a döntés: a kormány december 13-ig lezárja a teljes határt, ezt a miniszterelnök és a belügyminiszter jelenlétében közölték.

Nuijamaa,,Finland,-,Circa,Feb,,2017:,Red,And,Green,Corridors
Fotó: Kekyalyaynen

Petteri Orpo kormányfő az eseményen azt mondta, a kormány célja az, hogy Oroszország hibrid befolyásoló tevékenységét mielőbb kordában tartsák.

Ezért lezárják a keleti határt, a határozat csütörtökön éjfélkor lép hatályba, és december 13-ig marad érvényben.

A miniszterelnök szerint Oroszország okozta ezt a helyzetet, és egyedül ő vethet véget neki. Mindez azt is jelenti, hogy a kikötőkben és a repülőtereken lehet egyedül menedékjogot kérni majd.

A mostani döntés nem előzmény nélküli, november közepén Finnország a közös határon lévő nyolc átkelőpont közül a négy délit lezárta, „harmadik országok állampolgárai” érkezésére reagálva, továbbá azzal gyanúsította meg Moszkvát, hogy illegális bevándorlókkal próbálják destabilizálni az országot. Az afrikai országokból érkező migránsok kerékpáron és rolleren utaztak megnövekedett számban az ellenőrzőpontokhoz – a finn hatóságok gyanúja szerint Moszkva így reagál a NATO-ba frissen belépett Finnország és az Egyesült Államok közeledésére.

A válasz nem maradt el, a Kreml szóvivője, Peszkov azt nyilatkozta:

A határátkelők lezárása mélyen megdöbbentett minket, mivel Finnországgal régóta nagyon jó kapcsolataink vannak. Természetesen sajnáljuk, hogy ezeket a kapcsolatokat felváltotta egy kizárólagos oroszgyűlölő álláspont, amelyet a szomszédos ország vezetői is elkezdtek követni.