Egy a közösségi médiában megjelent szemcsés videó alapján, amelyen lelőnek két önmagát megadó katonát, Kijev ismét háborús bűncselekmény elkövetésével vádolja az orosz hadsereget – írja a Reuters.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Vuhledar
Fotó: Anadolu via AFP

A hírügynökség azonban egyelőre nem tudta ellenőrizni a felvétel hitelességét, dátumát és helyszínét sem.

A videón az látható, hogy az egyik ukrán katona felemelt kézzel kimászik a lövészárokból, és a földre fekszik. Majd egy másik katona is előbotorkál és elkezd mellé feküdni. Ezután nem tudni miért, de úgy tűnik, hogy az oroszok tüzet nyitnak, és a videó véget ér.

„A videón orosz egyenruhát viselő katonák láthatók, amint közvetlen közelről rálőnek két fegyvertelen, az ukrán fegyveres erők egyenruháját viselő katonára, akik éppen megadták magukat” – közölte az ukrán főügyészség. Az orosz védelmi minisztérium eddig nem reagált a vádra.

Oroszország azonban eddig minden esetben tagadta, hogy háborús bűnöket követett volna el a 21 hónapja tartó ukrajnai háborúja során. Kijev szerint ugyanakkor Oroszország rendszeresen megsérti a hadviselésre vonatkozó szabályokat.

„Az önmagukat megadó emberek kivégzése háborús bűntett” – emelte ki Dmitro Lubinyec ukrán emberi jogi ombudsman szombaton késő este a Telegram üzenetküldő platformon.

Ma megjelent az interneten egy videó, amelyen orosz katonák kivégzik azokat az ukrán katonákat, akik fogolyként adták meg magukat. Ez a genfi egyezmény és az emberi jogok semmibevétele

– tette hozzá.

A videót közzétevő ukrán háborús portál, a Deepstate azt állítja, hogy a felvétel a donyecki Avgyijivkánál, Sztyepove közelében készült.