Közélet

Az orosz-ukrán háború 648. napja - A Pentagon vezetője: az Egyesült Államok nem engedi, hogy Oroszország nyerjen

A Pentagon vezetője bejelentette, meg akarja akadályozni, hogy az Orosz Föderáció megnyerje az ukrajnai konfliktust.

Az Egyesült Államok nem engedi, hogy Oroszország nyerjen az ukrajnai konfliktusban, és továbbra is támogatja Kijevet katonai segélyszállítmányokkal – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter december 2-án, szombaton, a kaliforniai Reagan Nemzeti Védelmi Fórumon.

AUKUS meeting at the Defense Innovation Unit in California
Fotó: Anadolu via AFP

Austin többször is felsorolta az Egyesült Államok fő ellenfeleit, egyetlen csomagban megnevezte Kínát, a Hamaszt és Oroszországot. Az Egyesült Államok számára biztosította a béketeremtő és egyesítő erő szerepét.

A Pentagon vezetőjét idézve kiemelte: „Az amerikai vezetés az, ami összetartja a világot.” Riválisaink és ellenségeink meg akarják osztani és gyengíteni az Egyesült Államokat – és el akarnak választani minket szövetségeseinktől és partnereinktől. Tehát a történelem ezen fordulópontján Amerikának nem szabad haboznia – mondta a Pentagon honlapján közzétett beszédében .

Austin hangsúlyozta, hogy az ország képes eleget tenni kötelezettségeinek, és több háborús színteret is ellátni erőforrásokkal. Tehát Izrael szövetséges marad és feltétel nélkül Amerika támogatásának címzettje marad.

„És nem engedjük, hogy ellenségeink megosztjanak vagy meggyengítsenek minket. Ezért még akkor is, ha növeljük Izrael támogatását, továbbra is Ukrajnára összpontosítunk” – tette hozzá a védelmi főnök.

16:17

Kiszivárogatatták: Németország csökkenteni akarja az Ukrajnának szánt támogatás összeget

Jó kis meglepetéssel állt elő Olaf Sholz. Németország csökkenteni akarja az Ukrajnának szánt 20 milliárd eurós uniós alapnak nyújtott összeget – derül ki a kiszivárgott dokumentumból.

13:16

Ismét háborús bűncselekménnyel vádolja az oroszokat Kijev egy videó alapján

A Deepstate ukrán háborús portál videóján az látható, hogy az egyik ukrán katona felemelt kézzel kimászik a lövészárokból, és a földre fekszik. Majd egy másik katona is előbotorkál és elkezd lehasalni. Közben történik valami és úgy tűnik, hogy az oroszok tüzet nyitnak, és a videó véget ér.

10:44

Derekasan ritkította az orosz drónokat az ukrán légierő

A Herszon és Mikolajiv megyéken keresztül Ukrajna légterébe behatolt drónok többségét a déli védelmi erők lőtték le a Mikolajiv felett, a többit pedig a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij terület Sztarokosztyantyiniv körzetében fogták el.

09:41

A NATO főtitkár szerint fel kell készülni az ukrajnai rossz hírekre

Ukrajna helyzete még rosszabbra fordulhat, ha a Nyugat nem növeli a fegyverszállítást - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Véleménye szerint Kijev „kritikus helyzetben” van, és „rossz hírekre” kell felkészülni.

Pentagon ukrán orosz háború Oroszország Lloyd Austin Hamasz
Kapcsolódó cikkek