Vlagyimir Putyin orosz elnök ellátogatott a Szaratov-vidéki Kazan Repülési Üzembe (SP Gorbunov), ahol a Tu–160M ​​bombázókat építik, és megtekintette a 4 modernizált Tupoljev Tu–160M ​​bombázó állapotát az építkezés utolsó szakaszában.

 

Sokak számára nyújthatott kellemetlen látványt, amikor személyesen bemászott egyik gép pilótafülkéjébe, és beült a kormányához is. Putyin szerint a nukleáris triád szerepe ismét megnőtt. A nukleáris triád egy háromágú katonai erőstruktúra, amely szárazföldről indítható nukleáris rakétákból, nukleáris rakétával felfegyverzett tengeralattjárókból, valamint nukleáris bombákkal és rakétákkal felszerelt stratégiai repülőgépekből áll.

A Tu–160 (NATO-kódja: Blackjack) a Szovjetunióban a Tupoljev-tervezőirodánál (OKB–156) az 1970-es években kifejlesztett, változtatható szárnynyilazású szuperszonikus stratégiai nehézbombázó. 1987-ben állították szolgálatba a Szovjet Hadseregben. 

A Tupoljev PAK DA egy következő generációs stratégiai lopakodó bombázó, amelyet a Tupoljev fejleszt az Orosz Légierő nagy hatótávolságú repülési ága számára. A PAK DA a tervek szerint kiegészíti és végül felváltja a régebbi Tupoljev Tu–95-öst az Orosz Légierő szolgálatában. A gép több mint 9500 mérföldes hatótávolsággal rendelkezik, 12 Kh–55SM cirkálórakéta befogadására alkalmas, és hiperszonikus Kindzsal rakétákat is fel van szerelve.

„A modernizált Tu–160M ​​repülőgép megőrizte megjelenését, de teljesen új technológiai alapokon, digitális megoldásokkal készül. Jelenleg ez a világ egyik legerősebb harci repülőgépe” – nyilatkozta Szergej Csemezov, a Rostec State Corporation vezérigazgatója.

 

Sikeres tesztrepülést hajtott végre szerdán az ötödik generációs török vadászgép, a KAAN

Az ötödik generációs török ​​lopakodó vadászgép prototípusa megtette első repülését. Törökország az ötödik nemzet lesz a világban, amely ötödik generációs vadászrepülőgépet fejlesztett ki.