Törökország az ötödik nemzet lesz a világban, amely ötödik generációs vadászrepülőgépet fejlesztett ki. „Törökország egy újabb kritikus küszöböt lépet át saját, ötödik generációs harci repülőgépének gyártásában. Ma nemzeti harci repülőgépünk, a KAAN sikeresen végrehajtotta első repülését” – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök. 

Turkish fighter jet KAAN conducts maiden flight
Fotó: Anadolu via AFP

A Turkish Aerospace Industries (TAI) által kifejlesztett KAAN az ország legambiciózusabb technológiai törekvését képviseli, célja az ország védelmi képességének és stratégiai pozíciójának erősítése a globális színtéren.

A Török Légierő (TurAF) F-16D Fighting Falcon kíséretében a KAAN szerda hajnalban fejezte be első repülését. A korábban TF-X néven ismert ötödik generációs repülőgép a tervek szerint az elöregedett F–16-os repülőgépet váltja fel a légierő leltárában.

A 21 méteres gép 1,8 mach végsebességet érhet el. Ez szabványos tengerszinti feletti magasság esetén óránkénti mintegy 2200 kilométeres sebességnek felel meg. A KAAN együtt tud majd dolgozni olyan platformokkal, mint a pilóta nélküli légi járművek, a légi értesítés és irányítás, valamint a beszerzésre tervezett egyéb elemekkel. A Turkish Aerospace Industries vezérigazgatója, Temel Kotil arról számolt be, hogy a KAAN nemzeti harci repülőgép első repülésén 13 percig tartózkodott a levegőben, és 230 csomós sebességet ért el 8000 láb magasságba.