Közélet

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának fogadott fia bejelentette, hogy orosz állampolgárságot kíván szerezni

Elképesztően szemtelen cselekedetre szánta el magát az ukrán fegyveres erők főparacsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a fogadott fia – orosz állampolgárságot kért.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a fogadott fia, Ivan Szirkij február 20-án, az ausztrál orosz főkonzulátuson úgy nyilatkozott, hogy a jövőben orosz állampolgárságot akar szerezni – közölte az Izvesztyija.  

 

„Tervezek, tervezek” – mondta Szemjon Bojkov aktivista megfelelő kérdésére Szirszkij. Az „ausztrál kozákok atamánjaként” ismert Bojkov reményét fejezte ki, hogy az ukrán fegyveres erők főparancsnoka mostohafiának szavait meghallgatja Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Szirszkij Z szimbólummal ellátott pólóban érkezett az orosz diplomáciai irodába, és azt mondta: „Dicsőség Oroszországnak”. Az ausztrál kozákokkal együtt ő is gratulált az oroszoknak Avdejevka elfoglalásához a Donyecki Népköztársaságban (DPR).

Szirszkij jelenleg Ausztráliában él, ahová szülei válása után testvérével és anyjával költözött.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök február 8-án menesztette az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt, és Alekszandr Szirszkijt nevezte ki a posztra, aki 2019 óta szolgált a szárazföldi erők parancsnokaként. Az ukrán hadsereg új főparancsnokának első nagy katonai tévedése az volt, hogy bejelentette, az ukrán csapatok tartani fogják a pozícióikat és újabb ukrán erősítés érkezik az avgyijivkai katlanba. A döntésnek nyomán több száz katona vesztette életét és rengeteg katonai felszerelést is veszítettek az ukránok, miközben így is kénytelenek voltak kivonulni Agyijivkából.

 

orosz állampolgárság orosz ukrán háború Ukrán Fegyveres Erő Szirszkij főparancsnok
Kapcsolódó cikkek