Kiemelt ellenőrzést rendelt el a repülőtereken a dengue-láz terjedésében érintett országokból érkező személyek és áruk esetében szerdán az olasz egészségügyi minisztérium.

A tárca az elsősorban Brazíliából és Argentínából, valamint más érintett országokból érkező repülőgépek alapos fertőtlenítését is elrendelte. A repülőtereket figyelmeztették, hogy készüljenek fel az esetleges rendkívüli egészségügyi helyzetekre. Például 

a római  nemzetközi repülőtéren már hónapok óta nagy méretű táblákkal hívják fel az utasok figyelmét a megelőzésre, 

valamint arra, mit kell tenniük, ha a betegség tüneteit veszik észre magukon.

ITALY - Italy, Venice, End of October 2023, discovery of the city of the Doges, one of the world s most popular tourist sites. From Cannaregio to San Marco, on foot or by gondola, visit the lakeside city of eastern Italy s many canals.ITALIE - Italie, Venise, Fin octobre 2023, decouverte de la cite des doges, un des sites touristiques les plus frequentes du monde. de Cannaregio a San Marco, a pied comme en gondole, visite de la cite lacustre, au nombreux canaux de l’est de l’Italie.Arrivee a l aeroport de Venise. Entree de l aeroport. (Photo by Jc Milhet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

A döntés az összes nemzetközi határátkelőt érinti, így a nagyobb olaszországi kikötőket is.

Az Olaszországból Brazíliába induló vagy onnan visszatérő utasokat okostelefonos üzenetekkel is figyelmeztetik a tervek szerint. A dengue-láz vírusát szúnyogok terjesztik. A trópusi és szubtrópusi országokban a malária után a szúnyog által terjesztett második leggyakoribb fertőzésnek számít.

Tavaly rekordot döntött a dengue-láz okozta megbetegedések száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, miután több mint ötmillió esetet regisztráltak. Idén januárban pedig több mint 600 ezer fertőzést jegyeztek fel.