Az európai járványügyi hivatal (ECDC) friss adatai szerint a klímaváltozással és a vírusokat hordozó szúnyogok terjedésével összefüggésben drámaian megemelkedett Európában a dengue-lázas megbetegedések száma.

A,Female,Mosquito,Sucking,Blood,On,Human's,Hand.,Sindbis,Virus.
A female mosquito sucking blood on human's hand. Sindbis virus. Pogosta disease.
Fotó: Shutterstock

Míg az általában lázzal és izomfájdalommal járó, olykor halálos kimenetelű vírus 2010 és 2021 között összesen 74 embert betegített meg Európában (javarészt Franciaországban), csak 2022-ben már 71 megbetegedést jelentettek kontinensszerte  – közölte az ECDC. A hivatal figyelmeztetett: Európában is fokozottabban fognak terjedni egyes szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek, mint a dengue-, a Zika-, a chikungunya- és a nyugat-nílusi láz. 

Ám míg ezek aránya Európában nem emelkedett drámaian az elmúlt években (a malária és a Zika-vírus esetszámai ráadásul csökkentek), addig más vírusos megbetegedések, elsősorban a dengue-láz esetében markáns növekedés tapasztalható.

Az intézkedéseknek ezért a szúnyogpopulációk szabályozására, a megfigyelések és az egyéni óvintézkedések fokozására kell összpontosítaniuk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán arra figyelmeztetett, hogy a 2023-ban és 2024-ben nagy valószínűséggel jelentkező El Nino-hatás tovább növelheti a fertőzések számát.

A WHO közlése szerint a klímaváltozás fokozza a szúnyogok szaporodását, és a szúnyogok által terjesztett dengue-vírus előfordulása például máris drámaian emelkedett az utóbbi évtizedekben, különösen Amerikában. Peruban idén már vészhelyzetet hirdettek az ország legtöbb régiójában, és az egészségügyi miniszter múlt héten lemondott a dengue-lázas esetek számának emelkedése miatt.