Miközben a hazai és a nemzetközi sajtó hosszú hónapok óta a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikálásának elhúzódásától hangos, a védelmi szervezet vezetője most higgadt nyilatkozatot tett az ügyeben.

Jens Stoltenberg, Secretary General of NATO, left, welcomes to Viktor Orban,  President of Hungary, to the NATO Summit in Vilnius. Lithuania. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Elmondta az igazat a svéd csatlakozásról a NATO-főtitkár: megvédte Magyarországot (Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / AFP)

Jens Stoltenberg főtitkár szerdán sajtóértekezletet tartott, amelynek a leirata megjelent a NATO hivatalos oldalán is. Ebből kiderül, hogy az újságírók, egészen pontosan a The Washington Post a svéd csatlakozásról, illetve a magyar jóváhagyásról kérdezett, meglehetősen éles hangvételben.

Kivet-e szankciókat az USA Magyarországra?

Az újságíró felvetése úgy szólt, hogy Magyarország megígérte, hogy nem utolsó szövetségesként ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását, ehhez képest még mindig nem lehet tudni, hogy ez meg fog-e történni és ha igen, mikor. Arra is kitért, hogy egyes amerikai törvényhozók keményebb intézkedéseket, esetleges szankciókat és a vízumszabályok módosítását javasolták Magyarországgal szemben.

Mivel a tájékoztatón részt vett az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan is, a lap munkatársa hozzá fordulva azt kérdezte, hogy az amerikai kormányzat milyen lépéseket tervez, hogy eredményt érjen el a svédek NATO-csatlakozásában és ugyanezt szögezte neki Jens Stoltenbergnek is. Valamint arra is kíváncsi volt, hogy 

a egyáltalán még meg tud-e bízni Magyarországban, mint szövetségesében.

Első körben Jake Sulliven válaszolt. Arról beszélt, hogy itt az ideje, hogy Svédország belépjen az észak-atlanti katonai szervezetbe. Szerinte Magyarországnak kötelezettsége és egyben hitelességi próba is, hogy megtegye a szükséges lépéseket a parlamenti folyamat befejezéséhez. „Mi látjuk az ide vezető utat és Svédország is látja. Tehát nem fogok konkrét fenyegetéseket tenni vagy találgatásokba bocsátkozni. Természetesen a türelmünk nem lehet végtelen, de reméljük, hogy a közeljövőben konstruktív megoldás születik” – fogalmazott.

Hogyan védte meg Magyarországot a NATO főtitkára?

Ezt követően a NATO főtitkára reagált. Először is elárulta, hogy néhány nappal ezelőtt egyeztetett Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök ennek során világossá tette, hogy határozottan támogatja a svédek tagságát. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar parlament jelenleg nem ülésezik, azonban február végén újra össze fog ülni. Jens Stoltenberg szerint az üzenet az volt, hogy hamarosan döntés születik Svédország ratifikálásáról, ezért arra számít, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú taggá válik. 

Ezen a ponton pedig kvázi a védelmébe vette a magyar döntéshozatalt és felhívta rá a figyelmet, hogy a ratifikációs folyamat valós megítélése távolról sem az, mint ami a médiában megjelenik. 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy amit 2022 februárja óta látunk, az a NATO történetének egyik leggyorsabb csatlakozási folyamata

– emelte ki. Finnország és Svédország 2022 májusában jelentkezett felvételre és már júliusban meghívást kapott mindkettő. Finnország tavaly áprilisban vált teljes jogú taggá és a főtitkár arra számít, hogy ugyanez hamarosan Svédországra esetében is bekövetkezik. Mindez szerinte azt mutatja, hogy a NATO nemcsak erősödik, hanem egyre nagyobb is lesz.

Kocsis Máté szerint ha a svédeknek valóban fontos a NATO-csatlakozás, akkor eljönnek Magyarországra

Svédország NATO-csatlakozásához már csak Magyarország ratifikációja szükséges. Erre legkorábban a parlamenti ülésszak elején kerülhet sor.