Közélet

Könnyítéseket kapnak azok a diákok, akik tartalékos katonák Izraelben

Izraelben az egyes szakokon megfelelő érettségi bizonyítványi osztályzatok birtokában felveszik a szeptemberben induló tanévre a tartalékos katona fiatalokat.

Könnyítéseket jelentettek be szerdán a felsőoktatásban azoknak a hallgatóknak Izraelben, akik tartalékos katonák. A Tel-avivi Egyetem közölte, hogy a következő tanévre felvételi vizsga nélkül, az egyes szakokon megfelelő érettségi bizonyítványi osztályzatok birtokában felveszik a szeptemberben induló tanévre azokat a fiatalokat, akik 2023-ban legkevesebb hatvan, illetve 2024-ben legalább 28 napot szolgáltak tartalékosként a hadseregben. 

Israeli army soldiers sit together near one of the Egyptian trucks bringing in humanitarian aid supplies to the Gaza Strip, on the Israeli side of the Kerem Shalom border crossing with the Palestinian territory on February 6, 2024, as right-wing Israeli protesters gather to block the trucks from entering amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Fotó: Menahem Kahana / AFP

 Indoklásuk szerint 

az október 7-én, a Hamász palesztin terrorszervezet támadása nyomán kitört háború miatt a tartalékosszolgálatra behívott fiataloknak nincs módjuk felkészülni a felsőoktatási felvételt lehetővé tevő pszichometriavizsgára. 

Általában az ezen az általános intelligenciát és gondolkodási képességeket mérő vizsgán elért pontszámtól teszik függővé az egyes szakok követelményei alapján a beiratkozást. 

A következő tanévben minden szakon mintegy 10 százalékos kvótát különítenek el a fiatal tartalékos katonáknak, de az orvosi karon továbbra is kötelező marad a felvételi vizsga is. Több más egyetem is bejelentette, hogy hasonló döntést hoz. A katonai szolgálaton lévő, tanulmányaikat a háború miatt félbeszakítani kénytelen hallgatók számára is jelentős könnyítéseket vezetnek be, hogy ne veszítsék el az idei tanévet. Számukra csökkentették a diploma megszerzéséhez szükséges kurzusszámot, lehetővé tették több tárgyból, hogy osztályzat nélkül, csak a megfelelt vagy nem megfelelt minősítést kapják meg, és kiemelten rugalmasak a vizsgák időpontjainak meghatározásában. 

Izraelben a 18. életüket betöltött és középiskolai tanulmányaikat befejezett, nem ultraortodox zsidó fiúk legkevesebb 32, a lányok pedig legalább 24 hónapig kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítenek, és legalább negyvenéves korukig nemzeti vészhelyzet esetén ismét mozgósíthatók. 


 

izraeli háború diákok egyetemisták
Kapcsolódó cikkek