BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország magához csatolhatja Transznisztriát is, amely már hivatalosan is várja Moszkva segítségét

Az el nem ismert Transznisztria képviselői azt akarják, hogy nyomást gyakoroljanak Moldova vezetésére, hogy térjen vissza a megfelelő párbeszédhez és állítsa le az állítólagos jogsértéseket.

A Föderációs Tanácshoz és az orosz Állami Dumához fordultak a Transznisztriát  képviselő politikusok, hogy Moszkva segítsen  a Dnyeszteren túli területetek védelme érdekében. Az orosz Newsmaker beszámolója szerint a képviselők az EBESZ-hez, a FÁK-hoz, az Európai Parlamenthez, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához és az ENSZ főtitkárához is fordultak azzal a felhívással, hogy 

nyomást  gyakoroljanak Moldova vezetésére, hogy térjen vissza a megfelelő párbeszédhez és állítsa le a jogsértéseket

Moscow,,Russia,-,June,:,The,National,Flag,Of,The
Fotó: PhotoJuli86

Az orosz politikusok úgy fogalmaztak, hogy Moldova „gazdasági háborút” robbantott ki az el nem ismert Transznisztria ellen, és azzal is vádolták meg Moldovát, hogy szándékosan blokkolta a Tiraszpollal folytatott tárgyalásokat. Az orosz IZ cikke szerint a külügyminisztérium képviselője, Maria Zakharova figyelmeztette a moldovai hatóságokat, hogy nehéz lesz visszatérni az Oroszországgal korábban megkötött megállapodásokhoz, amelyeket Chisinau most szisztematikusan megsért. Zakharova azt is hangsúlyozta, hogy a moldovai vezetése „elszakadt a valóságtól és polgárai alapvető érdekeitől”.  A konfliktus Moldova és az el nem ismert Dnyeszteren túli Moldáv Köztársaság között a szovjet időkben kezdődött. A helyzet súlyosbodott, miután Moldova elhagyta a Szovjetuniót, és 1992-ben fegyveres összecsapássá fajult az ellentét. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy 

Moszkva nem fogja hagyni, hogy a Moldova Dnyeszter menti területein élő 200 ezer orosz állampolgár egy újabb, a régió destabilizálására irányuló nyugati kaland áldozatává váljon.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.