Közélet

Lavrov: nem hagyjuk, hogy több százezer állampolgárunk egy újabb „nyugati kaland” áldozatává váljon

Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok megközelítése a Közel-Keleten ugyanolyan destruktív, mint az ukrán kérdésben. Moszkva nem fogja hagyni, hogy a Moldova Dnyeszter menti területein élő kétszázezer orosz állampolgár egy újabb, a régió destabilizálására irányuló „nyugati kaland” áldozatává váljon.

A Nyugat jelenlegi álláspontja miatt nincs lehetőség az ukrajnai rendezésről történő megállapodásra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz parlamentben szerdán tartott kormányórán elhangzott beszédében.

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov
Szergej Lavrov: a Nyugat álláspontja miatt nincs mód a rendezésre.
Fotó: Anadolu via AFP

Megismételte, hogy Oroszország kész a konfliktus politikai és diplomáciai rendezésére a terepen kialakult realitások alapján.

Kijelentette: Moszkva nem fogja hagyni, hogy a Moldova Dnyeszter menti területein élő 200 ezer orosz állampolgár egy újabb, a régió destabilizálására irányuló nyugati kaland áldozatává váljon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati országok ellenzik a regionális rendezés előmozdítására hivatott, öt plusz kettő összetételű csoport összehívását, és Moszkva részvétele nélkül próbálják megoldani a problémát.

Lavrov azt hangoztatta, hogy az Oroszország elszigetelésére tett nyugati kísérletek kudarcot vallottak, azzal összefüggésben, hogy Moszkva erősíti együttműködését a globális Déllel és Kelettel. A külügyminiszter szerint az Egyesült Államok megközelítése a Közel-Keleten ugyanolyan destruktív, mint az ukrán kérdésben.

Azok az évek óta tartó kísérletek, amelyeket Washington a közel-keleti rendezésben való közvetítői erőfeszítések monopolizálására tett, a helyzet irányíthatatlanná válásához vezettek – mondta a miniszter.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak kijelentette: nem igaz a Reutersnek az az értesülése, miszerint Oroszország az ukrajnai konfliktus befagyasztására tett javaslatot az Egyesült Államoknak, amely ezt elutasította. Az RBK orosz gazdasági lapot az amerikai külügyminisztériumban úgy tájékoztatták, hogy Washington nem folytatott tárgyalásokat Moszkvával az ukrajnai konfliktus lezárásáról, és ezt nem is tervezi.

Peszkov az orosz védelmi minisztérium illetékességébe utalta azoknak a sajtóhíreknek a megválaszolását, amelyek szerint ukrán csapás érte a nagy méretű Cezar Kunyikov partraszálló hajót a Fekete-tengeren.

Lavrov nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország kilépjen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetből (EBESZ). Kijelentette, hogy erről egyelőre nincsen szó, de a kérdés a levegőben lóg.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke kedden közölte, hogy Oroszország ki fog lépni az EBESZ Parlamenti Közgyűléséből, mert a testület átpolitizálódott, és elvesztette önállóságát.

 

Lavrov Szergej Lavrov orosz külügyminiszter orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek