Az országgyűlés 2024. február 26-án megválasztotta Sulyok Tamást Magyarország köztársasági elnökének. A 67 éves jogász a demokratikus Magyarország hetedik államfője.

BPM_20220601 (5)
Rendkívüli: megválasztották Magyarország új köztársasági elnökét – Sulyok Tamás máris rekordot döntött. Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A titkos szavazáson 147 képviselő vette fel a szavazólapot. Ebből 146-an szavaztak: 7 érvénytelen volt, 139 érvényes. Az igeneké 134, a nemeké 5, tartózkodás nem volt. A szavazás tehát érvényes és eredményes volt.

Sulyok Tamás 2024. március 4-én lép hivatalba.

A bejelentést követően felvonultatták a történelmi zászlókat, majd Sulyok Tamás eskütétele következett. Ebben megfogadta, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű lesz, a jogszabályokat megtartja és másokkal is megtartatja.

Isten engem úgy segéljen

– tette hozzá esküje végén. Az új köztársasági elnöknek gratulált Orbán Viktor, Kövér László, közjogi méltóságok és kormány-, illetve ellenzéki pártok (LMP, Mi Hazánk) vezetői is.

Sulyok Tamás máris rekordot döntött

Sulyok Tamás korábban közleményt adott ki, még államfőjelöltként. „Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni” – fogalmazott akkor.

Fontos részlet, hogy Sulyok Tamást rekordgyorsasággal választották meg köztársasági elnöknek. Legutóbb több mint tíz éve állt elő hasonló helyzet, vagyis hogy a regnáló köztársasági elnök (akkor Schmitt Pál) nem töltötte ki mandátumát. Ő 2012 április 2-án mondott le s egy hónappal később választották meg utódját az országgyűlésben, Áder Jánost. Vagyis egyhónapos átfutási idő történt.

Ezúttal viszont ez mindössze bő két hetet vett igénybe. Novák Katalin még február 10-én szombaton mondott le. Utódját, Sulyok Tamást február 26-én hétfőn már meg is választották. Vagyis a Sándor-palota mindössze napokra marad üresen. 

Először beszélt az új köztársasági elnök – Sulyok Tamás elmondta, mire készül

Sulyok Tamás megfogalmazta mottóját: tisztességesen élni, mást nem bántani, mindenkinek megadni, ami őt illeti. A kegyelmi ügyekben teljes transzparencia jön.