Közélet

Százezres sereg gyülekezik az ukrán-fehérorosz határon

A fehérorosz védelmi miniszter szerint Kijev jelentős csapásmérő erőt állomásoztat a határnál. Minszk az orosz–ukrán háborúban egyértelműen Moszkva oldalán áll.

Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter csütörtökön azt állította egy tévéinterjúban, hogy Ukrajna 112-114 ezer fős csapásmérő erőt összpontosított az ukrán–fehérorosz határhoz. A tárcavezető egyúttal kilátásba helyezte azt is, hogy teketóriázás nélkül lelövik a NATO-gépeket, ha megsértik a Fehérorosz Köztársaság légterét.

Ukrainian border guards walk to their base after Ukrainian-Belarusian border patrolling in Chernigiv region on January 23, 2024, amid Russian invasion in Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
ukrán határ
Százezres ukrán sereget valószínűsít a határ túloldalán a fehérorosz védelmi miniszter.
Fotó: AFP

A védelmi miniszter erről a Rosszija 24 orosz tévécsatornának beszélt. Kijelentette, hogy a több mint százezer fős ukrán haderőből szerinte mindössze csak 17 ezer főt használnak közvetlenül a határ védelmére. Azonban úgy gondolja, hogy egyelőre nem szükséges katonai erőket vezényelni az ukrán határhoz a fehérorosz oldalon. Szavai szerint most a legnagyobb veszélyt országára nézve az Ukrajnából érkező szabotázscsoportok jelentik. Ilyen csoportokat a fehérorosz híradások szerint már több alkalommal is elfogtak.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a Nyugat állítólag katonai műveletre készül, és objektumok felderítését végzi Fehéroroszország területén. Kiemelte, hogy folyamatos felderítés zajlik minden formában, rádiótechnikával, repülőgépekkel és drónokkal. Naponta öt-kilenc bevetést hajtanak végre a légterük felett. Hrenyin szerint a Nyugat űrfelderítést is végez országa fölött, ami annak a jelen, hogy aktívan érdeklődnek a fehérorosz katonai támaszpontok és létesítmények iránt.

A Ukrainian border guard monitors a section of the Ukrainian-Belarusian border from an observation post in Chernigiv region on January 23, 2024, amid Russian invasion in Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Csaknem két éve tart az orosz–ukrán háború. Fotó: AFP

Viktar Hrenyin kilátásba helyezte, hogy Fehéroroszország le fogja lőni a NATO repülőgépeit, ha a továbbiakban is megsértik Fehéroroszország légi határait. Elmondta még, hogy a tervek szerint 2025-ben Fehéroroszország és Oroszország közös hadgyakorlatot tart Fehéroroszország területén.

Lassan két éve tart az orosz–ukrán háború – egyelőre nincs remény a békére

Ukrajna, amely évtizedekig a Szovjetunió része volt, a birodalom 1991-es összeomlása után bizonytalan irányt vett. Oroszország kénytelen volt emellett lenyelni a három baltikumi tagköztársaság gyors távozását, euroatlanti csatlakozását. Ukrajnát azonban átléphetetlen vörös vonalnak tekinti.

 

 

Ukrajna Fehéroroszország határ orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek