A Revoluttal kapcsolatba hozható pénzügyi csalások 60 százaléka indult a Meta platformjairól tavaly az Egyesült Királyságban. A kontinentális Európában azonban még többet, 61 százalékot mértek a Facebookról, az Instagramról vagy a WhatsAppról indult átverésekből. Ezek mind messze meghaladják a telefonos vagy más közösségi médiumból indult szélhámosságok mértékét.

Stone,/,Uk,-,July,8,2020:,New,Redesigned,Revolut
Revolut: a Facebookról, az Instagramról és a WhatsAppról indult a legtöbb csalás.
Revolut: a Facebookról, az Instagramról és a WhatsAppról indult a legtöbb csalás.
Fotó: Shutterstock

Az átverések miatt elveszített szigetországi pénzek 33 százaléka, Európa többi részén pedig a kicsalt összegek 37 százaléka csakugyan a Meta közösségi médiájából kiindult csalásokból származik – mutatott rá a Fintech Finance News.

A Meta platformja a csalások melegágya

– összegezte Woody Malouf, az internetes bank pénzügyi bűnözés felderítésével foglalkozó részlegének vezetője, aki hozzátette, hogy „a bankoknak és a pénzintézeteknek az utolsó védelmi vonalnak kell lenniük, nem pedig az egyetlennek”.

Malouf pénzügyi és technológiai vezetőkkel együtt jelent meg a héten a brit parlament belügyi bizottsága előtt, amely a push fizetési csalásokat vizsgálja. 

A fintechhez bejelentett pénzügyi csalások általában olyan befektetési ígérettel szedték áldozataikat, hogy rövid idő alatt gazdaggá teszik őket.

Ezek az átverések a fizetési rendszereket szabályozó hatóság szerint 2022-ben csaknem 500 millió font veszteséget okoztak az ügyfeleknek, akik bűnözők által ellenőrzött számlákra utalják át a pénzüket.

Milyen módon csaltak ki pénzt a Revolut felhasználóitól?

A Revolut adatai szerint 2023-ban a csalások miatt elvesztett pénz 59 százaléka befektetési csalásokon keresztül történt, annak ellenére, hogy ezek az összes esetnek csak 17 százalékát tették ki. Ezzel szemben a vásárlási csalások voltak a leggyakoribbak, amelyek a brit átverések felét tették ki, ám az elveszített összérték kevesebb mint 6 százalékát jelentették. Ez azt mutatja, hogy a kisebb csalások gyakoribbak voltak, de kisebb pénzveszteséggel is jártak.

 

A Revolut egy világszerte több mint 35 millió, az Egyesült Királyságban pedig több mint 8 millió ügyféllel rendelkező, globális pénzügyi szolgáltató.

Az Egyesült Királyságban októbertől kezdve azoknak a szolgáltatóknak, akik engedélyezték a becsapásokból eredő fizetések küldését és fogadását, kártalanítaniuk kell az áldozatokat, kivéve, ha bizonyítani tudják, hogy a felhasználó súlyosan gondatlanul járt el. A szabályváltozás különösen a kisebb pénzügyi vállalkozásokat érinti a Bloomberg értesülése szerint.

A kibercsalók mindig újítanak. Míg a randioldalas átverés továbbra is virágzik, addig a bűnözők újabbnál újabb módszerekkel is kivennék az ember zsebéből a pénzt. Az egyik magyarországi bank január végén hívta fel a figyelmet a legújabb pénzügyi csalási módra. A szélhámosok bárkit, még a legmagasabb iskolázottsággal rendelkező felhasználót is becsaphatják a pénzükért. Így nem árt, ha mindenki, mindenkor résen van, hogy megvédje magát az online fizetési csalásoktól. Ebben Siklós Bence, a Peak tanácsadója lehet olvasónk szolgálatára.

Milliárdokat csaltak ki a magyaroktól a kiberbűnözők – mutatjuk a részleteket

Tavaly összesen tízmilliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők magyar károsultaktól, pedig létezik több olyan alapvető lépés is, amelyekkel jó eséllyel megvédhetik magukat a felhasználók.