Közélet

Brutális számok: több mint 27 ezermilliárd forintnyi segélyt kapott Ukrajna a háború első két évében

A teljes körű háború első két évében több mint 75 milliárd dollárnyi külföldi segélyt kapott Ukrajna. Denisz Smihal miniszterelnök szerint az orosz vagyon elkobzása és felhasználása az ukrán kormány prioritása 2024-ben.

„Ukrajnának legalább 37 milliárd dollárnyi külső pénzügyi segítségre van szüksége 2024-ben” – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

Ukraine. Year 2024 Forum, Amid Russia Continue Attack On Ukraine, In Kyiv,
Denisz Smihal: tavaly több mint 42 milliárd dollár segélyt gyűjtöttünk össze.
Fotó: NurPhoto via AFP

„A teljes körű háború első két évében több mint 75 milliárd  dollárnyi (több mint 27 ezermilliárd forint) külföldi segélyt kaptunk.

Valójában kizárólag hazai forrásokat költünk az ország védelmi biztonsági szükségleteire” – mondta a kormányfő. Szavai szerint a közvetlen költségvetési támogatás kiemelt adományozói az az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), Japán, Kanada, valamint más G7-országok.

„Tavalyelőtt mintegy 37 milliárd dollárt gyűjtöttünk össze, 2023-ban pedig több mint 42 milliárd dollárt. Az idei évre az a terv, hogy legalább 37 milliárd dollárnyi segítséget kapjunk partnereinktől” – fejtette ki. Hozzátette, hogy ennyi az ukrán költségvetés idei hiánya, ami több mint Ukrajna GDP-jének a 20 százaléka.

Smihal közölte, hogy Belgium 1,7 milliárd euró bevételt szabadított fel a zárolt orosz vagyonból, amelynek egy részét az ukrán menekültek támogatására, egy másik részét pedig Ukrajna szükségleteinek finanszírozására fordítják, beleértve ebbe a védelmi kiadásokat is.

Szavai szerint jelenleg tárgyalások folynak a két ország között ennek az összegnek az elosztásáról.

Elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és ő maga már tárgyalt erről a témáról Alexander De Croo belga miniszterelnökkel annak kijevi látogatásán. Természetesen most nem mondhatott el minden részletet, de Belgium határozottan kész támogatni minket, különösen ebből az összegből.

Ez a pénz persze elenyésző ahhoz a 200 milliárd euróhoz képest, amelyet az év során zároltak Belgiumban

– jegyezte meg a miniszterelnök.

Smihal hangsúlyozta, hogy az orosz elkobzása és felhasználása az ukrán kormány prioritása 2024-ben. „Eddig a nyugati országok mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztottak be. Létrehozunk egy, az orosz vagyon elkobzásával foglalkozó nemzetközi munkacsoportot, amelynek első üléséről már egyeztetünk. Belgiummal és az EU-val külön dolgozunk az orosz vagyonból származó bevételek felhasználásán. A legtöbb partner támogatja az elkobzást” – jegyezte meg a miniszterelnök.

A belső reformokról szólva Smihal bejelentette: a kormány azt tervezi, hogy harmadára csökkenti a minisztériumok számát, és ennek megfelelően a közalkalmazottak létszámát is csökkentik.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az ukrajnai vállalkozások már készen állnak több mint egymillió drón gyártására. A kormány mintegy 40 milliárd hrivnyát (374 milliárd forint) különített el a termelés megszervezésére. Arra emlékeztetett, hogy Zelenszkij elnök célkitűzésként szabta meg egymillió drón gyártásának elérését az idei évben.

Ukrajna tartós hozzáférést követel az agrártermékeinek az uniós piachoz

Nem felel meg Kijevnek a kedvezmények egy-egy évvel való meghosszabbítása.

 

 

Denisz Smihal orosz ukrán háború ukrán kormányfő pénzügyi segítség
Kapcsolódó cikkek