Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt – közölték hétfőn jemeni tisztségviselők. A közlés időpontjában nem volt egyértelmű, hogy ki a felelős az internet és a távközlés globális biztosítását szolgáló adatkábelek elvágásáért.

Bulk,Sub-sea,Industrial,Glass,Fiber,Optic,Cable,On,A,Metal
Elvágtak három, olyan kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt, amelyek részben biztosították az Európa és Ázsia közötti internetes kommunikációt.
Elvágtak három, kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt. Ezek biztosították részben az Európa és Ázsia közötti internetes kommunikációt.
Illusztráció: Shutterstock

Feltételezések szerint a szabotázst a jemeni húszi lázadók követték el, akik a Vörös-tengeren haladó hajók elleni támadásaikkal próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre és az Izraelt támogató országokra a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni Gázai övezeti offenzíva leállítása érdekében.

A húszi lázadók tagadják, hogy ők vágták volna el az adatkábeleket.

A húszik támadásai komoly fennakadásokat okoznak a Vörös-tengeren, amely az Ázsiából és a Közel-Keletről Európába tartó teheráru létfontosságú útvonala. A távközlési vezetékek szabotálása tovább súlyosbíthatja a hónapok óta tartó helyzetet.

Az elvágott vezetékek közé tartozik az Asia-Africa-Europe 1, az Europe India Gateway, a Seacom és TGN-Golf vezetéke is - közölte a HGC Global Communications hongkongi internetszolgáltató.

Jelentésükben leírják, hogy

a vezetékek elvágása a Vörös-tengeren áthaladó adatforgalom 25 százalékát érinti. 

Közölték, hogy megkezdték az adatforgalom átirányítását.

Az továbbra sem világos, hogyan vehették volna célba a húszi lázadók a vízfelszín alatt több száz méterrel elhelyezett kábeleket búvár vagy mentési szaktudás híján - mutat rá az AP hírügynökség.

Az egyik érintett cég, a Seacom közölte: csapatuk valószínűnek tartja, hogy a jelentős tengeri forgalom miatti számos hajóhorgony is kárt okozhatott, továbbá az is szerepet játszhat, hogy a Vörös-tenger számos részén sekély a víz.

Hozzátették, hogy az elmondottakat csak akkor tudják megerősíteni, ha a vezetékek javítására küldött hajójuk a helyszínre érkezik.

Jelenleg 14 kábel fut a Vörös-tenger alatt, és további hat tervezési fázisban van – közölte az AP-vel a TeleGeography távközlési piackutató cég szakértője.

A szakértő rámutatott, hogy becsléseik szerint az Európa és Ázsia közötti kommunikáció több mint 90 százaléka a Vörös-tenger alatti kábelek segítségével valósul meg.

„Szerencsére a távközlési szolgáltatók többszörösen túlbiztosították a rendszer kapacitását - a Vörös tenger alatt számos vezeték húzódik” – tette hozzá.

Tenger alatti drónt vetettek be a húszi lázadók

A jemeni húszi lázadók hétfőn reggel megtámadtak két brit teherszállítóhajót. Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti központja szerint a húszik tenger alatti drónokat vetettek be a támadások során.