Felhívást tett közzé a BVZ, amely arról szól, hogy akik 2024. február 19-én a Sonnentherme Lutzmannsburgban vagy a Hotel Sonnenparkban tartózkodtak, és nem kaptak korábban kanyaró elleni teljes körű védőoltást, ellenőrizzék egészségi állapotukat, mert a fenti napon az említett helyen tartózkodott egy felső-ausztriai személy, akiről bebizonyosodott, hogy kanyaróval fertőzött – közölte a Cyberpress.hu.

Measles,Rash.,Child,With,Allergy,Rush.,Doctor,And,Patient
Fotó: Fotohay

A felhívás a felső-ausztriai tartományi kormány hivatalának tesz eleget, amelyben kitérnek arra is, hogy kanyaró esetében a fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő (lappangási idő) nyolc és legfeljebb 21 nap. Ezért minden olyan embert, aki 2024. február 19-én a lutzmannsburgi Sonnentherme Lutzmannsburgban vagy a Hotel Sonnenparkban tartózkodott, és nem rendelkezik a kanyaró elleni oltással, az figyelje egészségi állapotát, és ha olyan tünetek jelentkeznek, amelyek kanyarófertőzésre utalhatnak, ne essenek pánikba, maradjanak otthon, és telefonon vegyék fel a kapcsolatot a házorvosukkal, aki tájékoztatja őket a további teendőkről.

Kanyarójárványra figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet – Hogy néz ki a kanyaró, melyek a kanyaró tünetei?

A világban több országban ismét felütötte a fejét a kanyaróvírus okozta betegség. Több esetet rögzítettek a közelmúltban Romániában, Szerbiában, de előfordult Németországban, és kisebb gócpont alakult ki Floridában is. A WHO adataival előállított kimutatások szerint a világ országainak több mint felét fenyegeti magas vagy nagyon magas szinten a járványkitörések kockázata. Hogy néz ki a kanyaró, melyek a kanyaró tünetei?