Közélet

Lehallgatási botrány: az orosz külügyminisztérium beidézte a német nagykövetet

Nem volt hajlandó az újságírók kérdéseire válaszolni a moszkvai német nagykövet. A Krími híd felrobbantásáról egyeztettek a német tisztek, miközben a kancellár szerint a NATO nem vesz részt az orosz–ukrán háborúban.

Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövet megérkezett az orosz külügyminisztériumba – jelentette a TAZSSZ orosz hírügynökség tudósítója. Amint azt egy forrás az orosz hírügynökségnek korábban elmondta, a diplomatát a Krími híd elleni támadásokról szóló, német tisztek közti beszélgetés miatt idézték be. A német diplomata anélkül lépett be a külügyminisztériumba, hogy válaszolt volna az újságírók kérdéseire.

Russia Foreign Ministry summons German ambassador Alexander Graf Lambsdorff
Alexander Lambsdorff. Fotó: Anadolu via AFP

Mint arról korábban beszámoltunk, Margarita Szimonján, az orosz RT televízió főszerkesztője pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. A dokumentum szerint február közepén

a magas rangú német tisztek annak a hídnak a felrobbantásáról tárgyaltak, amely a Krím félszigetet köti össze Oroszországgal.

Miközben Olaf Scholz német kancellár arról beszél, hogy a NATO sem most, sem a későbbiekben nem vesz részt az orosz–ukrán háborúban, addig a tisztek egyeztetése arról szól, hogy a Taurus rakétákkal miként lehetne lerombolni a hidat.   

 

moszkva német nagykövet Putyin
Kapcsolódó cikkek