„Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt betiltják” – írta Facebook-oldalára Orbán Viktor a brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáról.

Brüsszel
Belga rendőrök Brüsszelben, a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának otthont claridge-i ingatlan előtt / Fotó: AFP

A miniszterelnök hozzátette, hogy most még elhallgattatták a béke hangjait, így június 9-én kell majd a magyar embereknek elmondani, hogy nem kérnek a háborúból. Június 9-én rendezik Magyarországon az Európai Parlamenti, illetve az önkormányzati választásokat.

Ma vette kezdetét Nemzeti Konzervativizmus Konferencia Brüsszelben. A rendezvényt az előzetes hírek szerint a hatóság nem engedte volna megrendezni, ám végül a szólásszabadság jegyében mégis rábólintottak az eseményre. A konferencia rajtja után két órával azonban a rendőrség mégis megjelent a claridge-i helyszínen és közölte, hogy vége a bulinak. A szervezők ekkor még nem hagyták magukat és folytatták a konferenciát. Később, 13 óra előtt pár perccel a rendőrök hivatalos paranccsal tértek vissza, ami szerint a rendezvényt fel kell függeszteni.

A hivatalos álláspont szerint tüntetés szerveződött ma 17 órára a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia ellen. A hatóság közölte a szervezőkkel, hogy a megmozdulás alatt nem tudják garantálni a konferencia résztvevőinek biztonságát, így az eseményt le kell zárni.