Orbán Viktor is fellép Nemzeti Konzervativizmus Konferencián, amiről korábban azt lehetett hallani, hogy a rendőrség nem engedi megszervezni. Később a Világgazdaság is beszámolt róla, hogy a konferenciát a szervezők megtarthatják, azonban két órával a kezdés után a belga rendőrség kiszállt a helyszínre és elkezdte annak felszámolását.

Orbán Viktor
Nigel Farage a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián, ahol Orbán Viktor is a fellépők között van / Fotó: Belga via AFP

A Mandiner azt írta, hogy a rendőrség tényleg megjelent a helyszínen, de a szervezők nem hagyják magukat és a program folytatódik.

A Politico azt írta, hogy a rendőrség

a közrend megzavarásának lehetősége miatt döntött úgy, hogy leállítják a rendezvényt.

A rendőrök akkor értek a helyszínre, amikor a Brexit párti brit politikus, Nigel Farage elkezdte a beszédét. A felfordulás közben Farage „szörnyűségesnek” minősítette a brüsszeli hatóság eljárását.

A rendezvény egyik társfinanszírozójának, az Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) az előadója, Frank Füredi közölte, hogy itt a bizonyíték, hogy Belgiumban diktatúra van. Állítása szerint a helyszínt biztosító claridge-i ingatlan tulajdonosát még meg is fenyegették, hogy lekapcsolják az áramot, ha nem fújja le a konferenciát.

A rendőrség az első kiszálláskor még nem tudta leállítani a rendezvényt, de később, délután 1 óra körül visszatértek egy hivatalos paranccsal a konferencia felfüggesztésére. A hatóság a háromoldalas parancsot az MCC brüsszeli vezetőjének, Anthony Gillandnek adta át, akinek állítólag 15 percet adtak, hogy átolvassa és aláírja a dokumentumot.

A hivatalos álláspont szerint azért kell leállítani a konferenciát, mivel ma 17 órára ellentüntetés szerveződik és a brüsszeli rendőrök attól tartanak, hogy nem fogják tudni biztosítani a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia résztvevőinek biztonságát. A rendőrség szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a tüntetők rendbontásba kezdenek, vagy megtámadják a rendezvény résztvevőit.

A hatóság második kiérkezésekor Farage azt mondta, hogy a rendőrök bezárhatják a konferenciát, de ő akkor is a színpadon marad. A közönség ujjongva fogadta a bátorító szavakat.