BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Polgárháború törhet ki Moldovában: a gagauzok nem akarnak románok lenni

Románia miniszterelnöke azt mondta, hogy Moldovában románok élnek, ami mélységesen felháborította a moldovai gagauzokat. A török dialektust beszélő gagauzok 1994-ben kaptak különleges autonómiát Chisinautól. Marcel Ciolacu szavaira a terület vezetője, Jevgenyija Gucul kijelentette, hogy Gagauzia kilép Moldovából, ha az ország elindul a Romániával való egyesülés útján. A gagauzok attól tartanak, hogy a moldovai hadsereg lerohanja őket.

Chisinau csapatokat vezényelhet a moldovai gagauz autonóm területre, és megszüntetheti autonómiáját, ha az kikiáltja a függetlenségét – nyilatkozott hétfőn Jevgenyija Gucul, a terület vezetője. Múlt pénteken Gucul azt mondta, az autonóm terület kilép Moldovából, ha Chisinau úgy dönt, hogy elindul a Romániával való egyesülés útján. Szavaival Marcel Ciolacu román miniszterelnök kijelentésére reagált, miszerint „Moldovában románok élnek”.

Victory Day celebration in Comrat
Polgárháború törhet ki Moldovában: a gagauzok nem kérnek a Romániával való egyesülésből / Fotó: Anadolu via AFP

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez esetben nemcsak Chisinau, de a moldovai hatóságok intézkedéseit felügyelő Bukarest is válaszlépéseket fog tenni

– jelentette ki.

A válaszok nagyon különbözők lehetnek: a hangzatos, fenyegető nyilatkozatoktól kezdve a csapatok bevonulásáig és a gagauz autonómia feloszlatásának kísérletéig

– nyilatkozott a politikus az orosz állami Egyes Csatorna műsorában.

Küszöbön egy új háború: felrobbantottak egy orosz helikoptert Moldova szakadár területén

A Moldovától elszakadni vágyó Dnyeszter Menti Köztársaság területén felrobbantottak egy orosz helikoptert. A gép egy orosz katonai bázison volt, amikor a drón belecsapódott. Moszkva szerint a támadásért az ukránok a felelősek. A szakadár terület vezetői február végén védelmet kértek Oroszországtól a moldovai agresszió miatt.

Gucul megjegyezte, hogy az autonóm terület hatóságai minden forgatókönyvre készen állnak. „Gagauzia szilárdan támaszkodik a 2014-es népszavazás eredményére, a különleges jogállásról szóló törvényre, a gagauz törvényekre és régiónk alkotmányos jogaira” – tette hozzá.

A 134 ezer lakosú autonóm területet túlnyomó többségben az altaji török népekhez tartozó, de ortodox keresztény vallású gagauzok lakják.

Gagauzia vezetője úgy véli, hogy Moldova esetleges egyesülése Romániával halálos csapás lenne Moldovára, a moldovai nyelvre és kultúrára nézve.

Ez a halált jelentené Moldovának. A moldovai nyelvnek, a moldovai kultúrának, a moldovai etnikumnak

– fejtette ki az orosz televízió adásában.

Gucul szerint Moldovában vannak olyan politikai pártok, amelyek az önálló moldovai állam megszüntetését igyekeznek elérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.