Moldova hivatalos panaszt tett kedden a chisinaui orosz nagykövetnél a Dnyeszter menti szakadár területen az oroszországi elnökválasztáshoz kialakított szavazóhelyiségek megnyitásáról szóló döntés miatt.

Moldova and Russia two flags together realations textile cloth fabric texture
Fotó: Oleksii Liskonih

A külügyi tárca közlése szerint kedden bekérették a moldovai külügyminisztériumba Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet, és tájékoztatták a moldovai kifogásról.

Az orosz elnökválasztás március 15-től 17-ig, péntektől vasárnapig tart. A külügyminisztérium korábban egyetlen, kizárólag péntektől vasárnapig működő chisinaui szavazóhelyiség kialakításába egyezett bele az orosz elnökválasztás lebonyolításához, azonban Moszkva hat szavazóhelyiség megnyitásáról döntött a Dnyeszter menti szakadár területen.

Ezek az intézkedések sértik a nemzetközi jogot, aláássák Moldova szuverenitását és területi integritását 

- fogalmazott a minisztérium.

Oleg Vasznyecov újságíróknak nyilatkozva közölte: meglátása szerint a minisztérium tiltakozása alaptalan. Hozzátette: a szavazóhelyiségek számának növelése "az orosz állampolgárok elnökválasztáson való részvételének biztosítása érdekében történt".

Február 29-én a nemzetközi közösség által el nem ismert szakadár "Dnyeszter Menti Köztársaság" képviselői kongresszust tartottak, amelyen segítséget kértek Moszkvától a moldovai gazdasági "nyomásgyakorlással" szemben, és kérték a nemzetközi közösséget, hogy járjon közbe a Chisinauval való teljes körű párbeszéd felújítása érdekében.

A Szovjetunió széthullása nyomán Moldova parlamentje 1991. augusztus 27-én kinyilvánította a köztársaság függetlenségét. A Dnyeszter menti, zömében oroszok és ukránok lakta terület öt nappal később bejelentette elszakadását Moldovától. A 460 ezer lakosú, Ukrajna és a Dnyeszter folyó közé ékelődő szakadár terület fegyveres konfliktus után, 1992-ben szakadt ki Moldovából.

Chisinau 1994-ben különleges autonómiát biztosított a szakadár területnek és a délen megalakult Gagauz Köztársaságnak. A török dialektust beszélő gagauzok ezt elfogadták, a Dnyeszteren túli terület azonban őrzi különállását, az ott állomásozó, hivatalos adatok szerint 1500 főnyi orosz békefenntartóktól védve.