Közélet

Putyin megnézte a rettegett orosz rakétákat, amik leszakítják az ukrán tankok tornyait

A nagy hatékonyságú robbanófej révén elképesztő pusztításra képes a „krizantém” nevű orosz rakéta, amely hatótávolsága 10 kilométerre nőtt a legutóbbi fejlesztés nyomán. Vlagyimir Putyin meg is nézte a rettegett orosz rakétákat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is megnézte azokat a feljavított képességű orosz rakétákat, amelyek valósággal letépik az ukrán tankok tornyait. 

In this pool photograph distributed by the Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin visits the 344th Army Aviation Centre of aircrews combat training and transition in Torzhok in the Tver region on March 27, 2024. (Photo by Mikhail METZEL / POOL / AFP)
Putyin orosz elnök a torzsoki légibázison/ Fotó: Mikhail Metzel / POOL / AFP

Az Mi-28NM helikopterhez készült „krizantém” nevű rakéta hatótávolsága 10 kilométerre nőtt a legutóbbi fejlesztéseknek köszönhetően, miközben egyéb paraméterei nem változtak – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Putyin egyeztetett a helikopterpilótákkal is

Ez a 2005-ben hadrendbe állított, és azóta továbbfejlesztett rakéta immár képes olyan hatásra, hogy szinte letépi az ukrán tankok tornyait – 

nem a tank muníciójának felrobbanása, hanem a krizantém nagy hatékonyságú robbanófeje miatt. 

Vlagyimir Putyinnak ezt a fejlesztést mutatta be a hadsereg illetékese a Torzsokban található légibázison.

A jelentések szerint Putyin egyeztetett még a helikopterpilótákkal és a kiképzésen részt vevő katonákkal, továbbá megnézte az Mi-28NM mellett az Mi-8-as helikoptert is.

Folytatódik a sorozás – emelt korhatárral

Az orosz elnök tavaszi sorozásról aláírt rendelete szerint 150 ezer embert hívnak be a hadseregbe: minden 18. életévét betöltött férfi köteles egyéves katonai szolgálatot teljesíteni, vagy annak megfelelő kiképzésben részesülni a felsőoktatás képzés alatt.

A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett: az orosz parlament alsóháza, a duma tavaly júliusban döntött arról, a sorozási életkor felső határát 27 évről harmincra emelik; a törvény január 1-jén lépett életbe.

Ennek megfelelően április 1. és július 15. között 150 ezer 18–30 év közötti férfit hívnak be katonai szolgálatra.

 

krizantém tank TASZSZ Putyin fejlesztés
Kapcsolódó cikkek