Közélet

Még több fiatal férfit küldenének a frontra az oroszok

Az orosz törvényhozás előtt van egy javaslat a sorozás felső korhatárának emeléséről – írta meg a Moscow Times. A javaslat kritikusai szerint Oroszország ezzel a lépéssel akarja kompenzálni a súlyos katonai veszteségeket az ukrán fronton.

Egy új törvényjavaslat került az orosz Állami Duma elé a sorkatonai szolgálat felső korhatárának emeléséről. A tervezetet a Védelmi Bizottság elnöke, Andrej Kartapolov és a kormányzó Egységes Oroszország párt két másik képviselője fogalmazta meg. A javaslatuk szerint a besorozható katonák életkorának felső korhatárát 27-ről 30 évre emelnék.

sorozás
Fotó: Shutterstock

Jelenleg az orosz törvények a 18 és 27 év közötti férfiaknak írják elő a katonai szolgálat teljesítését. 

A javaslat kritikusai szerint Oroszország így akarja kompenzálni a harctéri veszteségeit Ukrajnában – írta meg a The Moscow Times.

A felső korhatár emelése mellett a tervezet az alsó korhatár emelését is előírná. 

A jelenlegi 18-ról a következő évben 19-re, 2025-ben 20 évre és végül 2026-ban 21 évre emelné a harcba hívható fiatalok életkorát.

Orosz tinédzserek százait tartóztatták le egy új szubkultúra miatt – videóval

Oroszországban az elmúlt hetekben megjelent egy új szubkultúra, amely a Kreml szerint destabilizálhatja az országot. A rendőrség tinédzserek százait tartóztatta le miatta, illetve folyamatosan razziáznak a városokban, különösen a plázák környékén. Az új trendet követő fiatalok magukat PMC Ryodan csoportnak nevezik, és könnyen felismerhetők jellegzetes öltözködésükről és hajviseletükről. A szubkultúrát és annak öltözködési stílusát egy japán manga ihlette.

Ez a javaslat rövid távon biztosítana új katonákat a fronton, viszont félő, hogy tovább csökkenne az anyaországban a munkaképes férfiak száma. Oroszország korfája egyébként is öregedő tendenciát mutat, így vannak, akik a jövő feláldozását látják abban, hogy egyre több fiatal férfit küldenek háborúba.

Az új törvényjavaslatban kiemelik, hogy a felsőoktatásban tanuló hadköteles férfiak mentességet kapnak a sorozás alól.

 

sorkatonaság sorozás Oroszország
Kapcsolódó cikkek