Közélet

Az iráni elnök helikopterén nem találtak lövedék ütötte nyomokat

Az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter vasárnap zuhant le. Sem Raiszi, sem a külügyminiszter nem élte túl a balesetet. Az iráni hatóságok még vizsgálják a tragédia körülményeit.

Nem találtak lövedék vagy más gyanús tárgy ütötte nyomokat az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, Irán északnyugati részén lezuhant helikopter roncsain a síita állam hadseregének előzetes, csütörtök éjjel közzétett vizsgálata szerint. Az IRNA iráni állami hírügynökség által is közzétett jelentésben elmondták, a helikopter végig az előre kijelölt útvonalon haladt, a pilóta pedig mintegy másfél perccel a szerencsétlenség előtt vette fel a kapcsolatot az elnöki helikopterkonvoj másik két járművével.

MASHHAD, IRAN - MAY 23: Iranians attend the funeral of late president Ebrahim Raisi in the city of Mashhad, Iran on May 23, 2024. Raisi and seven members of his entourage, including foreign minister Hossein Amir-Abdollahian, were killed in a helicopter crash on a fog-shrouded mountainside in Iran on May 19. Fatemeh Bahrami / Anadolu (Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU / Anadolu via AFP) Irán
Ebrahim Raiszi iráni elnök és külügyminisztere sem élte túl a balesetet / Fotó: AFP

A zuhanás után a helikopter azonnal kigyulladt. Az erős köd és az alacsony hőmérséklet nehezítette a mentést, így a vasárnap délután szerencsétlenül járt helikopter roncsait végül hétfőn hajnalban találták meg – olvasható a jelentésben, amelyben hozzátették, hogy a legénység és a légiirányítás közötti beszélgetésben nem találtak semmi gyanúsat.

A hadsereg részéről bejelentették azt is, hogy a vizsgálat folytatódik és a későbbiekben további részleteket fognak közzétenni. Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az őt és a külügyminisztert, Hoszein Amirabdollahiánt – valamint a többi között a tartomány kormányzóját – szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le.

Iráni elnök halála: jön a béke, vagy elszabadul a pokol a Közel-Keleten?

A helikopter-balesetet követő nemzetközi mentőakció ritka együttműködést hozott a térségben. A nyugat azonban attól tart, hogy az iráni elnök mártírrá fog válni, és halála miatt tovább fog nőni az Izrael és szövetségesei elleni agresszió.

 

 

iráni elnök Ebrahim Raiszi helikopter
Kapcsolódó cikkek