BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iráni elnök halála: részletek derültek ki a baleset előtti pillanatokról

Az elhunyt elnök kabinetfőnöke számolt be a részletekről. Elmondása szerint a tiszta időből hirtelen egy nagy felhőréteghez értek, akkor kezdődtek a gondok.

Az elnöki helikopter lezuhanása előtti pillanatokról számolt be a szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni államfő kabinetfőnöke kedden az állami televíziónak adott interjújában. „Derült volt az idő, teljesen tiszta és világos” – ismertette Golam-Husszein Eszmaili, aki a három helikopterből álló géprajból a legutolsóban utazott Tabríz városába.

iráni elnök halála
Iráni elnök halála: részletek derültek ki a baleset előtti pillanatokról / Fotó: IRNA

Mint mondta, mintegy félórás repülési idő után felhőréteghez értek. A raj közepén repülő elnöki helikopter pilótája utasítást adott arra, hogy emelkedjenek magasabbra. Nem sokkal később annak a gépnek a pilótája, amelyen Eszmaili utazott, észrevette, hogy az elnöki gépnek nyoma veszett. „Miért fordultunk vissza?” – tette fel a kérdést akkor Eszmaili. A segédpilóta azt válaszolta, hogy eltűnt az elnök helikoptere. A legénység azt feltételezte, hogy kényszerleszállást hajtott végre.

A két megmaradt helikopter perceken át körözött a térség felett, de aztán hirtelen megszakadt a rádiókapcsolat.

A rossz látási viszonyok miatt ennek a két helikopternek is le kellett szállnia nem sokkal később egy rézbánya mellett.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa – köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter – vasárnap délután vesztette életét Irán északnyugati részén a szerencsétlenségben. Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. 

A katasztrófa feltehetőleg a rossz időjárási viszonyok miatt történt.

Ebrahim Raiszi elnökben sokan Irán következő vallási és politikai vezetőjét látták, ám a sors más lapokat osztott neki, s vasárnap egy helikopter-balesetben életét vesztette. Az Iszlám Köztársaságnak most nemcsak az új elnököt, hanem az egyre betegesebb Ali Khamenei ajatollah utódját is ki kell választania, s bár a kormány látszólag stabil maradt, a Nyugat attól tart, hogy a tragédia a közel-keleti helyzet berobbanásához vezethet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.