BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hencegnek a segélyszállítmányokra támadó telepesek: az izraeli hadseregtől kaptak tippeket

Évek óta vádolják az izraeli hadsereget, hogy együttműködik a szélsőségesekkel, amit a szervezet tagad. Most azonban maguk a telepesek hencegnek a hadsereg támogatásával.

Az izreli hadsereg és rendőrség tagjai is segítik azokat a szélsőséges telepeseket, akik blokád segítségével kívánják megakadályozni a humanitárius segélyek Gázába jutását.

segélyszállítmány
Fotó: AFP

Minderről a The Guardian számára nyíltan beszélt az egyik ilyen csoport, a Cav 9 szóvivője, aki azzal indokolta tetteiket, hogy a segélyek a Hamász kezébe jutnak. Ezt a nemzetközi segélyszervezetek tagadják.

A telepesek van, amikor fel is gyújtják a segélyszállítmányokat szállító kamionokat

A múlt héten különösen nagy port vert fel, amikor a Tarqumiya ellenőrzőpontnál támadtak meg egy segélykonvojt, és a kamionokat nemcsak megállították, de vandalizáltak és fel is gyújtották. A támadást a Fehér Ház is elítélte, míg a Cav 9 állítja, nem ők állnak a gyújtogatás mögött, hanem egy másik hasonló szervezet.

A kamionokra támadó telepesek szerint a segélyszállítmányokkal az izraeli kormány ajándékokat ad a Hamásznak. 

Mindeközben úgy vélik, hogy a lakosság 80 százaléka támogatja a tevékenységüket, és azt is elárulták, hogy a legtöbb tipp a konvojok helyéről nem a katonáktól vagy a rendőröktől, hanem a civilektől érkezik.

Palesztin kamionsofőrök szerint a konvojokat kísérő rendőrök vagy katonák semmit sem tesznek a telepesek megfékezésére, miután azok rájuk támadnak. Ezért különösebb büntetésre sem számíthatnak.

A telepesek és a hadsereg együttműködéséről szóló vádak nem új keletűek, évekre nyúlnak vissza. 2016-ban a hadsereg egyik tagját 45 hónapos börtönbüntetésre ítélték, amiért tippeket adott szélsőségeseknek, hogy azok el tudják kerülni a letartóztatást. Az izraeli hadsereg tagadja, hogy együttműködne a szélsőséges telepesekkel, azonban vasárnap az ország nemzetbiztonsági minisztere, a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir arról beszélt, hogy a segélyszállítmányokat a kormánynak kellene megállítania.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.