BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint száz harckocsit vásárolna Szlovákia

Továbbfejleszti haderejét Szlovákia, most új harckocsik vásárlását jelentették be. A védelmi minisztérium két újabb harckocsizászlóalj megalakítását tervezi, mindegyiket 52 újonnan beszerzett harckocsival.

Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériuma több mint  száz harckocsi vásárlását tervezi két új harckocsizászlóalj kialakításához és felszereléséhez a szárazföldi erőknél – írta a Defence Industry Europe. A bejelentést a szlovák védelmi minisztérium képviselői tették egy hadügyi konferencián Prágában.

Air Force trains Slovak soldiers on air defense system
szlovák
harckocsi
Szlovákai fejleszti haderejét / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A jelenlegi helyzetről elmondták, hogy a Szlovák Fegyveres Erők 45 harckocsit üzemeltetnek az összesen 14 harckocsizászlóalj részeként, amelyek a szárazföldi erők két gépesített dandárjához tartoznak. A harckocsik közül harminc szovjet kori T-72-es.

Emiatt az elmúlt években a szlovák védelmi minisztérium fontolóra vette egy program elindítását régi harckocsijainak a korszerűsítésére.

A védelmi minisztérium modernizációs osztályának munkatársa, Jakub Murcek százados nyilatkozata szerint a szlovák T-72-es harckocsikat viszont nem fogják korszerűsíteni.

Nemrég 15 Leopard 2A4 harckocsi érkezett, amelyeket a német Rheinmetall védelmi vállalat szállított Szlovákiába. Ezeket a tankokat a német kormány ajándékozta Szlovákiának a „Ringtausch” kezdeményezés keretében, amelynek célja az volt, hogy kompenzálja az Ukrajnának adott katonai felszereléseket és fegyverrendszereket. Murcek százados szerint az év végére a Leopard 2A4 harckocsikat teljes mértékben integrálják a szlovák szárazföldi erőkbe. A tiszt szerint a következő években átszervezik a szlovák szárazföldi haderő struktúráját.

Emiatt a szlovák védelmi minisztérium

két újabb harckocsizászlóalj megalakítását tervezi, mindegyiket 52 újonnan beszerzett harckocsival.

Murcek százados megemlítette, hogy a szlovák védelmi minisztérium még nem döntötte el, hogy milyen típusú harckocsikat vásárol. A szakma ajánlatait értékeli jelenleg a minisztérium. Kijelentette, hogy az új fő harckocsikról szóló megállapodás aláírása várhatóan még idén vagy 2025-ben megtörténik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.