A hétvégén adták át Zalaegerszegen a Rheinmetall német hadiipari óriás és a magyar állam közös, összesen 100 milliárd forintos beruházásában épült üzemet, ahol 2023 elejétől megindulhat a Lynxek magyarországi gyártása. A közel 30 ezer négyzetméteres csarnokban évente 45 járművet gyárthatnak, ezek egy részét a Magyar Honvédség használja majd, más részük exportra megy.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo

A Lynx egy eredetileg 2016-ban bemutatott, lánctalpas, páncélozott gyalogsági harcjármű; ennek a 2018-ban továbbfejlesztett változatát gyártják majd Zalaegerszegen. A magyarul “Hiúz” névre hallgató páncélosból a honvédség összesen 218 darabot rendelt, ebből 172-t a zalaegerszegi gyárban készítenek majd el. A maradék 46 eszközt Németországban készítik el, az InfoRádió értesülése szerint az összeszerelésük már elkezdődött.

A zalaegerszegi üzem 500 embernek ad munkát, a Lynx harcjárművek gyártása mellett várhatóan kutatás-fejlesztési tevékenység is megvalósul majd a területen, illetve később más harcjárművek gyártására is sor kerülhet.

Szlovákiának is szállíthatunk?

Az exportra gyártott járművek iránt Szlovákia is érdeklődik. Arról várhatóan a nyáron döntenek, hogy a zalaegerszegi gyárból veszik-e meg az eszközöket, vagy, ahogy a Paraméter írja, Szepsiben építenek egy a magyarországihoz hasonló üzemet. A lap emlékeztet: a szlováki védelmi minisztérium 1,7 milliárd eurós pályázatot írt ki 152 páncélozott gyalogsági harcjármű beszerzéséről, hogy az elavult, BVP-2-es harcjárműveit lecserélje. Ha a pozsonyi kormány végül úgy dönt, hogy nem külföldről vásárolja meg azokat, akkor helyi cégekkel együttműködve akár Szepsiben is építhetne gyárat. A szepsi üzemben már 2025-től gyárthatnák a Lynxeket. Itt készülhetne a szlovák harcjármű-flottilla 80 százaléka.