Közélet

Ukrajna újabb Iris-T légvédelmi rendszert kap Németországtól

A Der Spiegel szerint Németország ígéretet tett arra, hogy kilenc Iris-T SLM és tizenegy Iris-T SLS rendszert küld Ukrajnába, amelyeket a német Diehl Defense gyártott.

Kijev május 24-én újabb Iris-T légvédelmi rendszert kapott Berlinből – jelentette be Boris Pistorius német védelmi miniszter. „Ismét szállítottunk Iris-T SLM és Iris-T SLS kombinált légelhárító egységet Ukrajnába – egy rendkívül modern és jól bevált közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi rendszert, közvetlenül a német ipari termelésből” – mondta Pistorius.

Presentation of the European Air Defence Academy
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ukrajna arra kérte a nemzetközi partnereket, hogy biztosítsanak több légvédelmi rendszert és az energiainfrastruktúrát célzó orosz csapások március óta tartó növekedése miatt. Berlin korábban IRIS-T légvédelmi rendszereket biztosított Ukrajnának, köztük három IRIS-T SLM rendszert, amelyek hatótávolsága legfeljebb 40 kilométer, és egy IRIS-T SLS-t , 12 kilométeres hatótávolsággal.

A Der Spiegel szerint Németország ígéretet tett arra, hogy kilenc Iris-T SLM és tizenegy Iris-T SLS rendszert küld Ukrajnába, amelyeket a német Diehl Defense gyártott.

„A nemrég átadott Patriot rendszerrel együtt erősítjük az ukrán légvédelmet a nemzetközi jogot sértő brutális orosz háború elleni harcban” – tette hozzá a miniszter az X közösségi oldalán. Pistorius május közepén közölte, hogy Berlin egy további Patriot légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát a szállítási dátum megadása nélkül.

Azóta nem érkezett hivatalos bejelentés a Patriot rendszer további rendelkezéseiről. A kezdetben tétova partner Berlin Ukrajna második legnagyobb katonai adományozójává vált az Egyesült Államok után, Olaf Scholz német kancellár azonban továbbra sem hajlandó bizonyos kulcsfontosságú képességeket, nevezetesen a Taurus nagy hatótávolságú rakétákat szállítani – emlékeztetett a Kyivindependent.

Zelenszkij szerint Ukrajnának 25 Patriotára van szüksége, hogy megvédje az országot az orosz támadásoktól. A légvédelmi rendszerek, mint a Patriot és az IRIS-T, rendkívül hatékonyak az orosz ballisztikus és cirkáló rakéták elfogásában.

 

 

Iris-T SLM orosz ukrán háború Iris-T SLS Taurus
Kapcsolódó cikkek