BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország részlegesen lezárta határát Fehéroroszországgal

Az intézkedés csütörtöktől lép érvénybe, és kilencven napig marad hatályban. Lengyelország területére csak külön engedéllyel fognak átengedni bizonyos személyeket.

Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel–fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet – közölte szerdán a varsói belügyi tárca. Az intézkedés csütörtöktől lép érvénybe, és 90 napig marad hatályban. Külön engedély alapján beengednek a zónába meghatározott személyeket, például újságírókat és a humanitárius szervezetek munkatársait.

Polish Belarusian Border Amid Migration Crisis, Lengyelország
Lengyelország részlegesen lezárta határát Fehéroroszországgal / Fotó: NurPhoto via AFP

A lengyel kormány szerint a belépési tilalom célja, hogy növeljék a civilek, valamint Lengyelország keleti határát őrző köztisztviselők biztonságát, és korlátozzák az embercsempészek aktivitását.  

A belépési tilalom a több mint 400 kilométer hosszú lengyel–fehérorosz határvonal mintegy 60 kilométer hosszú szakaszát érinti. 

Ebből megközelítőleg 44 kilométer hosszú szakaszon a zóna szélessége 200 métert tesz ki, 16 kilométeres szakaszon pedig – ahol természeti rezervátumok, erdők vannak – mintegy 2 kilométer széles sávról lesz szó.

Az új belépési tilalmat azt követően jelentették be, hogy 

május végén a határon átjutni próbáló egyik illegális bevándorló megkéselt egy a határőröket segítő lengyel katonát.  

A 21 éves Maciej Sitek június 6-án belehalt sérüléseibe. Szerdai temetése alkalmából délben Lengyelország-szerte a határőrség, a tűzoltóság és a rendőrség szirénahanggal tisztelgett a katona emlékének.

Június elején figyelmeztető lövés leadása miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmére kirendelt katonát. A történést Jacek Siewiera, a lengyel elnöki hivatal keretében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke felháborítónak nevezte. Siewiera arra reagált csütörtök reggeli sajtóértekezletén, hogy a lengyel védelmi tárca előző este megerősítette a két katona március végi őrizetbe vételét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.