A Horvát Nemzeti Bank (HNB) idei utolsó sajtótájékoztatóján rendhagyó ajándékkal készült az újságíróknak. Minden résztvevő kapott egy szétvágott kunabankjegyekkel teli karácsonyfadíszt. Hasonló sors vár a forgalomból kivont pénzek zömére is, a HNB ugyanis bejelentette, hogy januártól a teljes forgalomban lévő készlet háromnegyedét, azaz 500 millió bankjegyet vágnak majd szét egy milliméteres darabokra.

Croatia And Euro Currency Photo Illustrations, Euro coins and Croatian Kuna banknote are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 23, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki  / AFP

Az így keletkezett, mintegy 187 milliárd kunányi papírhulladékot az építőiparban hasznosítják újra – szigetelőanyagként. A bankókkal egy időben 5200 tonna aprót is megsemmisítenek. A használatból kivont érmék felét a nemzeti bank beolvasztatja, az így kapott fémtömböket pedig nyersanyagként értékesítik. A megmaradt kunát az állam egy szigorúan őrzött, külön erre a célra épített páncélteremben tárolja, hiszen annak ellenére, hogy az érmék már nem lesznek forgalomban, még 30 évig át lehet őket váltani euróra. 

Csak euróban lehet visszaadni  

Délnyugati szomszédunk január elsején vezeti be hivatalos valutaként az eurót, ami két héten át a kunával párhuzamosan lesz használatban.  Ez idő alatt az üzletek elfogadják mindkét pénznemet, de a visszajárót euróban kötelesek adni. Az intézkedés alól kivételt képeznek a vendéglátó és szórakozóhelyek, nekik ugyanis csak az év második napjától kell euróban adniuk a visszajárót. Az említett szektor a szilveszteri ünnepségek miatt lett kivétel, mert az illetékes tárca szerint félő, hogy az éjféli átállás fennakadásokat okozna. Azoknak, akik Horvátországban várják az új esztendőt, azt sem árt tudniuk, hogy az országban 

január elsején, hajnali három és reggel hat óra között leállnak a bankkártyás fizetési rendszerek is, ezért az ünnepségekre érdemes némi készpénzt is vinni.