Nemzetközi gazdaság

Rekordot döntött a kitermelt tűzifa mennyisége Ukrajnában

A háború következtében veszélyben van a gáz- és áramellátás az ukránoknál. A fűtési kihívásokra a tűzifa lehet a megoldás.

A kitermelt tűzifa mennyisége rekordot döntött Ukrajnában, és jelentősen meghaladja a lakossági igényeket – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Winter preparations in Bakhmut
Fotó: Anadolu Agency

A portál az ukrán erdészeti erőforrások ügynökség közleményére hivatkozva azt írta, hogy az erdészetek csaknem 260 ezer köbméter tűzifát termeltek ki országszerte, és további 314 ezer köbméter fa betakarítását tervezik az év utolsó hónapjában.

Az ügynökség első embere, Jurij Bolohovec elmondta, hogy az állami erdészetek tűzifával látják el a keleti és déli országrészeket, és nagy mennyiségű tüzelőanyagot juttatnak el a hadseregnek is.

Nagyon feszült a helyzet az ukrán energiaszektorban. Nem zárhatók ki a legrosszabb forgatókönyvek sem. De az országot ellátjuk tűzifával. Idén az erdészetek mindent megtettek, hogy az ukrán állampolgárok melegen tarthassák otthonukat

– ismertette a helyzetet a főosztályvezető.

Ukrajnában 2022 eleje óta már több mint 2,44 millió köbméter tűzifát adtak el, a raktárkészletek november közepén megközelítőleg 187 ezer köbmétert tettek ki. A tervek szerint az év végéig az erdőgazdaságok 1,1 millió köbméter fát értékesítenek.

Zelenszkij szerint kemény lesz a tél

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjszakai videóüzenetében arra kérte az ukránokat, hogy legyenek türelmesek és erősek a tél megpróbáltatásaival szemben, miközben az ukrán hatóságok igyekeznek helyreállítani az orosz légi csapások miatt akadozó közszolgáltatásokat. 

 

 

Kapcsolódó cikkek