Közélet

Zelenszkij szerint kemény lesz a tél

Ukrajnában milliók maradtak áram és fűtés nélkül, miközben a hőmérséklet meredeken zuhan.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjszakai videóüzenetében arra kérte az ukránokat, hogy legyenek türelmesek és erősek a tél megpróbáltatásaival szemben, miközben az ukrán hatóságok igyekeznek helyreállítani az orosz légicsapások miatt akadozó közszolgáltatásokat. 

Ukrainian defenders presented state awards
Fotó: Ukrainian Presidency / Handout

Minden eddiginél ellenállóbbnak és egységesebbnek kell lennünk, hogy átvészeljük ezt a telet

– mondta az ukrán elnök. Oroszország október eleje óta támadja az ukrán infrastruktúrát, ami miatt milliók maradtak áram és fűtés nélkül, miközben a hőmérséklet meredeken zuhan. 

„Most nem engedhetünk meg semmilyen belső konfliktust vagy sztrájkot, amely mindannyiunkat meggyengítene, még akkor is, ha valaki ettől úgy gondolja, hogy erősebb pozícióba kerülhet” – fogalmazott Zelenszkij. Nyugati politikusok elítélték Oroszország támadásait az ukrajnai polgári infrastruktúra ellen. Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár szerint ezzel Oroszország háborúja szintet lépett barbárságban. 

Az év emberének választotta a Financial Times az ukrán elnököt, akiről a lap azt írja: „Csakúgy, mint ahogy egykor Churchill rádión keresztül szólt a népéhez London bombázásakor, úgy szól Zelenszkij a közösségi médián keresztül a nyugati katonai és anyagi támogatásokért.” A lapnak Zelenszkij úgy fogalmazott:

Inkább felelősségteljesnek tartom magam, mint bátornak (…) nem szeretem cserbenhagyni az embereket.

 

 

orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek